STRATEŠKI POTEZI u nerežišću

Načelnik bračke općine brani Kuščevića: Sve je napravljeno u cilju razvoja

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2019 16:22
  • Objavljeno 28.06.2019 u 16:19
Lovro Kuščević

Lovro Kuščević

Izvor: Pixsell / Autor: Nino Strmotic/PIXSELL

Općina Nerežišća ustvrdila je u petak da su sve promjene namjene zemljišta u toj općini napravljene isključivo u cilju razvoja općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani, odbacivši tako 'negativno medijsko izvještavanje' da je Lovro Kuščević, dok je on bio načelnik, prenamjenom zemljišta pogodovao svojoj obitelji i omogućio joj veliku zaradu

"S namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovru Kuščevića, želimo uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja naše općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede", stoji u priopćenju općinskog načelnika Svemira Obilinovića (HDZ).

Ističe da je u predmetnim izmjenama i dopunama plana koje se ovih dana spominju u medijima, svim građanima i pravnim subjektima pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta, ukoliko nije bilo zakonskih prepreka, a radi se, kaže, o nekoliko desetaka podnositelja zahtjeva i ukupno formiranih 55.300 četvornih metara novog građevinskog zemljišta.

Obilinović podsjeća na proceduru postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana, koja je, naglašava, dugotrajna i transparentna "te nikako ne ovisi o samovoiji pojedinca".

Izrada prostornog plana lokalne razine započinje formalno Odlukom o izradi, koju donosi predstavničko tijelo - Općnsko vijeće, a završava Odlukom o donošenju prostornog plana, koju opet usvaja Općinsko vijeće. Tijekom izrade tijesno surađuju strani izrađivač, koji je prethodno imenovao odgovornog voditelja izrade (ovlašteni arhitekt — urbanist) prostornog plana i nositelj izrade tj. stručno upravno tijelo (Jedinstveni upravni odjel na čelu s pročelnikom), navodi u priopćenju.

Prije donošenja prostornog plana mora se pribaviti mišljenje Zavoda za prostorno uređenje nadležne županije u pogledu usklađenosti tog plana s prostornim planom županije, gotovo svih ministarstava i javno-pravnih tijela, ukupno preko 20, a u slučaju priobalnih jedinica lokalne samouprave (JLS) (kakva je i Općina Nerežišća) prije usvajanja plana na općinskom vijeću mora se pribaviti konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koja potvrđuje da je plan izrađen u skladu za Zakonom o prostornom uređenju, "što je naravno slučaj i kod ovih izmjena", pojašnjava Obilinović.

  • +4
  • +1

Kuća ministra Kuščevića

Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr

Napominje kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja prostornog plana osim kao administrativna podrška općinskom vijeću, kad se formalno utvrđuje prijedlog plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga prostornog plana.

Radi se, naglašava, o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri, tijekom koje je praktički cijelo vrijeme javnosti na zahtjev dostupan uvid u kompletan materijal prostornog plana, a posebice tijekom trajanja javne rasprave s javnim uvidom i izlaganjem, kada se dodatno najširoj javnosti obrazlažu planska rješenja od strane stručnog izrađivača (odgovornog voditelja i drugih stručnjaka) i nositelja izrade (stručnog upravnog tijela JLS).

Obilinović je stoga pozvao medije za razumijevanje jer se, kaže, radi o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka općinskog vijeća.

"Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem", zaključuje u priopćenju načelnik Nerežišća Obilinović te poziva medije da posjete to mjesto i uvjere se i sami "kako općinu vode razvojno i transparentno".

Mediji su objavili je da je ministar Kuščević, ujedno i bivši općinski načelnik Nerežišća, prije 11 godina izgradio kuću u tom mjestu na Braču, ali je nije upisao u katastar, što je dužan po Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, te se još uvijek vodi kao pašnjak.

  • +25
  • +22

Lovro Kuščević

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U aferu oko ministra uprave Lovre Kuščevića uključio se, po pisanju medija, i USKOK koji provodi izvide oko posla s nekretninom u Supetru, ali i ostalih dubioza oko ministrovih nekretnina.

24 sata objavio je tekst u kojem pišu kako je Kuščević pašnjake koje je kupio za 60.000 kuna prodao za 1,4 milijun kuna.

Ministrova supruga Zorana je prije nešto više od 10 godina, dok je Kuščević bio načelnik Nerežišća, na Braču jefitno kupovala zemljišta. Kako piše 24 sata, na zemljišta od 4519 četvornih metara potrošila je 60.000 kuna, a jedan pašnjak platila je tek 10.000 kuna.

Sada je, kako navodi taj portal, pola tog zemljišta prodala za 1,4 milijun kuna, a ostalo joj je još građevinsko zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna. Cijena zemljišta u ovih deset godina je porasla, a općina Nerežišče, na čijem čelu je bio upravo ministar Kuščević, promijenila je prostorni plan. Zbog toga su pašnjaci koje je kupila njegova supruga postali vrijedne građevinske parcele.

Sadašnji načelnik Nerežišća Svemir Obilinović potvrdio je za 24 sata kako je Zorana Kuščević prenamjernu zemljišta tražila još 2011. godine. Njezin suprug bio je načelnik od 2005. do 2015., a općina je Zorani Kuščević tu prenamjenu i odobrila.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!