donosimo cjenik

Dijana Vican preporučuje besplatnu provjeru diploma, a njezino sveučilište to naplaćuje - i nisu jedini. Kako to?

  • Autor: Silvana Srdoč
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 11:51
  • Objavljeno 21.02.2019 u 14:00
Dijana Vican

Dijana Vican

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nastojanje ministrice Blaženke Divjak da u razdoblju od godinu dana osigura temeljitu provjeru vjerodostojnosti diploma oko 90.000 djelatnika u obrazovnom sustavu uglavnom je naišlo na razumijevanje visokoškolskih institucija te su samostalno ili u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) iznašle način da besplatno odrađuju taj veliki posao bez ugrožavanja ostalih administrativnih obaveza. No provjera diploma ponegdje se naplaćuje, što je u suprotnosti s preporukom Rektorskog zbora

Rektorskim zborom Republike Hrvatske trenutno predsjeda prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, koja je 6. veljače vlastoručno potpisala odluku zadarskog Sveučilišta o naplati provjere diploma u iznosu od 150 kuna. Nekoliko dana kasnije izjavila je da 'visoko učilište može donijeti odluku da se provjera diploma ne naplaćuje, što je ujedno preporuka visokim učilištima'.

'Obrazloženje za takvu preporuku jesu saznanja da neke škole i njihovi osnivači nemaju novca, posebice manje škole i manje sredine... Svako visoko učilište može vršiti provjeru vjerodostojnosti diploma besplatno i to Rektorski zbor podržava', kazala je Vican za Glas Slavonije.

Zašto je rektorica zadarskog Sveučilišta odlučila ignorirati preporuku institucije kojom predsjeda? Objašnjenje se nalazi u zapisniku s posljednje sjednice Rektorskog zbora, održane 23. siječnja, gdje se pod točkom 'Razno' razgovaralo i o naknadama za provjeru diploma.

Vican je zamolila rektore za mišljenje i informirala ih o ideji ministrice Divjak da bi Ministarstvo odobrilo Sveučilištu radno mjesto na određeno vrijeme od godinu dana za potrebe besplatne provjere diploma. Potom je obrazložila i zašto sveučilište kojim ona upravlja na to ipak neće pristati: 'Sveučilište u Zadru nije u mogućnosti prihvatiti takvo rješenje iz razloga što smatra da tako nešto nema smisla zbog velikog i dugotrajnog nedostatka kadra na drugim mjestima te će naplaćivati provjeru diploma.'

  • +2

Prva sjednica Rektorskog zbora u akademskoj godini 2018./2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na toj istoj sjednici, trećoj u tekućoj akademskoj godini, uz sudjelovanje devet rektora, dvije ministrice - Blaženke Divjak i Gabrijele Žalac - te cijelog niza predstavnika sveučilišta i povezanih institucija, odlučeno je da će javna sveučilišta samostalno odlučiti o tome hoće li za potrebe provjere diploma, u dogovoru s MZO-om, 'zaposliti dodatni kadar ili će poslove provjere obavljati s postojećim kadrom'. Istini za volju, Ministarstvo je u potonjem slučaju također predložilo rješenje: pokrivanje troškova prekovremenog rada ustanovama koje ne naplaćuju provjeru diploma.

U zapisniku se ne spominje preporuka Rektorskog zbora da se provjera diploma ne naplaćuje, ali zato piše da su se članovi Rektorskog zbora usuglasili o tome da svako visoko učilište samostalno donosi odluku o naplati administrativnih pristojbi, kao i da se provjera diploma naplaćuje u visini do 200 kuna. To je Vican poštovala, odredivši naknadu za 'plaćanje troškova postupka provjere vjerodostojnosti diploma/svjedodžbi/potvrda izdanih od strane Sveučilišta u Zadru ili njegovih pravnih prednika u visini od 150 kuna po diplomi/svjedodžbi/potvrdi'.

O provjeri diploma

Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

Uz zadarsko Sveučilište, provjeru diploma naplaćuje i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koje nije odgovorilo na molbu tportala da dostavi poveznicu na službenu internetsku stranicu s propisanom cijenom te usluge i pojašnjenjem odnosi li se cjenik na zahtjeve privatnih osoba i/li državnih službi i tijela javne vlasti. Iz ranije izjave rektora Vlade Guberca proizlazi, međutim, to da Sveučilište naplaćuje provjeru diploma upravo temeljem odluke Rektorskog zbora. Štoviše, Guberac je svim sastavnicama Sveučilišta zabranio pružanje besplatne usluge.

'U skladu s odlukom Rektorskog zbora RH, na Senatu našeg sveučilišta donijeli smo odluku da ćemo naplaćivati provjere. Sve naše sastavnice dobile su i preporuku Senata da to bude do 150 kuna za jednu diplomu. Na njima je da odluče hoće li to biti manje, ali nikako ne može biti više od toga ili besplatno', rekao je Guberac za Glas Slavonije.

Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U odgovoru za tportal Sveučilište u Rijeci poručuje da ne naplaćuje provjere diploma jer bi to bilo u suprotnosti s dva zakona: Zakonom o općem upravnom postupku i Zakonom o pravu na pristup informacijama.

'Mogli bi biti naplaćivani samo materijalni troškovi, koji su zanemarivi. Ipak, sastavnice riječkog Sveučilišta imaju pravnu osobnost pa takve odluke mogu samostalno donositi', stoji u odgovoru Sveučilišta u Rijeci.

Ni Sveučilište u Zagrebu nije donijelo odluku u ime svojih sastavnica, pa tako Učiteljski fakultet naplaćuje provjeru diploma (po 125 kuna), dok Filozofski fakultet u ovom slučaju radi to besplatno.

'Odluka o naplati usluge provjere vjerodostojnosti diploma na zagrebačkom Sveučilištu u potpunosti je prepuštena sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, uz naravno preporuku Rektorskog zbora da se usluga provjere vjerodostojnosti diploma, ukoliko se naplaćuje, naplati naknadom u visini do maksimalnih 200 kuna', navode s tog sveučilišta.

  • +14
  • +11

Sva lica Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Sveučilište u Dubrovniku izdalo je 370 potvrda o vjerodostojnosti diplome od 2014. godine do danas: niti jedna diploma za koju je tražena provjera/potvrda nije bila krivotvorena, a Sveučilište ne naplaćuje izdavanje tih potvrda, poručili su za tportal iz Dubrovnika.

>>>Dok neki profitiraju, cijelo jedno sveučilište uslišilo je molbu Blaženke Divjak: Besplatno provjeravamo diplome!

Senat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u ožujku 2018. godine propisao je cijenu provjere vjerodostojnosti diploma po zahtjevu u iznosu od 50 kuna bez PDV-a, a ta odluka nije rezultat preporuke (naloga) ministrice znanosti i obrazovanja, odgovorili su iz Pule. Pojasnili su da je riječ o integriranom sveučilištu te je cijena jedinstvena za sve njegove sastavnice, a propisanu cijenu plaćaju svi tražitelji provjere vjerodostojnosti, neovisno radi li se o fizičkim ili pravnim osobama, odnosno državnim službama i tijelima javne vlasti.

Sveučilište Sjever naplaćuje provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi/diploma u iznosu od 100 kuna, a to se primjenjuje na sve tražitelje potvrda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!