fatf UPOZORAVA

Digitalne valute mogle bi omesti borbu protiv pranja novca

18.10.2019 u 14:34

Bionic
Reading

Širenje digitalnih valuta poput Facebookove libre moglo bi imati ozbiljne reperkusije po borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma širom svijeta, upozorila je u petak međuvladina organizacija za suzbijanje nezakonitih financijskih transakcija FATF

„Stabilne digitalne valute” mogle bi potaknuti velik broj ljudi širom svijeta da prihvate kriptovalute kao uobičajeno sredstvo plaćanja i koriste ih u izravnim novčanim transakcijama, bez reguliranih posrednika.

To bi uvelike otežalo borbu protiv upotrebe novca u nezakonite svrhe, upozorila je Radna skupina za financijsku akciju protiv pranja novca (FATF).

„Ako stabilne digitalne valute uđu u široku upotrebu, to bi potencijalno moglo dovesti do novih rizika vezano za pranje novca i financiranje terorizma", pojasnio je novinarima u Parizu predsjednik FATF-e Xiangmin Liu.

"Naš je posao voditi računa o tome da se pronađu adekvatna rješenja za nove rizike vezane za stabilne digitalne valute”, dodao je Liu.

Digitalne valute i kompanije koje ih izdaju podlijegat će globalnim standardima za kriptovalute i za tradicionalnu financijsku imovinu, poručuju iz FATF-a.

Stabilne digitalne valute pokrivene su imovinom, poput dolara i eura, kako bi se spriječile nagle oscilacije u njihovoj vrijednosti, zbog čega bitcoin i druge kriptovalute nisu praktične u trgovini i platnim transakcijama a ne koriste se ni za čuvanje vrijednosti.

Društvena mreža Facebook u lipnju je predstavila libru, stabilnu digitalnu valutu koja je pokrivena nizom tradicionalnih valuta, uključujući dolar i euro, i državnim obveznicama. Cilj je Facebooka proširiti poslovanje na svijet internetske trgovine i globalnih plaćanja.

U Facebooku tvrde da bi libra osigurala pristup financijskim uslugama za građane zemalja u razvoju i riješila problem velikih troškova i dugotrajnih transfera novca u većini globalnih platnih sustava.

Globalni regulatori i političari upozoravaju pak na rizike nove digitalne valute koja bi trebala biti uvedena do lipnja iduće godine.

Radna skupina sedam vodećih gospodarstva G7 u četvrtak je priopćila da stabilne digitalne valute, poput libre, ne smiju biti uvedene dok se ne pronađu rješenja za rizike koje donose. Kad se uvedu u široku upotrebu, stabilne digitalne valute bi mogle ugroziti svjetski monetarni sustav i financijsku stabilnost, upozorili su.

FATF je međuvladina organizacija koju čini 39 zemalja-članica i devet regionalnih organizacija. Hrvatska je uključena u organizaciju preko MONEYVAL-a, trajnog mehanizma Vijeća Europe za praćenje nezakonitih transakcija.

Zadaća je MONEYVAL-a procjenjivati poštivanje međunarodnih standarda za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma u 48 zemalja članica i izdavati preporuke nadležnim tijelima o potrebnim poboljšanjima.