konzultacije

Di Maio: Italija treba novu, čvrstu vladu

22.08.2019 u 20:25

Bionic
Reading

Talijanski Pokret pet zvijezda (M5S) radi na tome da zemlja dobije novu, čvrstu vladu, rekao je u četvrtak u Rimu Luigi di Maio nakon konzultacija kod predsjednika Sergia Mattarelle, ali nije imenovao mogućeg koalicijskog partnera

'Posljednjih sati, pokrenuli smo sve potrebne razgovore kako bi se pronašla čvrsta većina koja bi trebala služiti građanima', rekao je di Maio nakon konzultacija s Mattarellom.

'Nećemo dopustiti da brod potone', rekao je potpredsjednik vlade na odlasku, naglasivši da njegov pokret ima relativnu većinu oko koje se može graditi nova koalicija.

Koalicija M5S i Lige se raspala, a sada je Di Maiju jedini mogući alternativni koalicijski partner Demokratska stranka.

Pet zvijezda se ne želi pokoravati 'ljetnim hirovima', rekao je, referirajući se na najavu Mattea Salvijina, čelnika krajnje desne Lige od 8. kolovoza, da prekida savez oformljen prije 14 mjeseci.

Di Maio je predstavio popis od deset prioriteta koji se donekle podudara s popisom koji je ranije predstavila Demokratska stranka.

Ta je stranka ranije rekla da nije spremna oformiti vladu 'po svaku cijenu' sa svojim bivšim neprijateljem M5S-om.

  • +5
Luigi di Maio Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Za nas to nije lak izbor', rekao je čelnik PD-a Nicola Zingaretti nakon razgovora s Mattarellom, te dodao da PD nije zainteresiran za 'vladu po bilo koju cijenu' s M5S-om.

Ponovio je više uvjeta, uključujući predanost M5S-a da slijedi proeuropske politike te zauzme liberalniji stav prema migraciji.

Drugo problematično pitanje je Zingarettijev poziv na 'diskontinuitet', pod čime se podrazumijeva veto da premijer u odlasku Giuseppe Conte bude čelnik nove administracije.

Kod predsjednika Mattarelle bio je i čelnik krajnje desne lige Matteo Salvini koji je novinarima kazao da je spreman razmisliti o obnovi saveza s M5S. 'Ja sam praktičan čovjek', kazao je.

Naglasio je da je promjena mišljenja moguća ako njegov bivši partner više ne bi blokirao reforme za koje se zalaže Liga.

Ako se u tome ne uspije, jedinom alternativom smatra prijevremene izbore.

Italija se suočila s krizom vlade jer je Salvini prekinuo 14-mjesečni savez s M5S, nadajući se da će potaknuti prijevremene izbore te iskoristiti povoljne ankete.

Mattarella je razgovarao s političkim čelnicima da vidi postoji li mogućnost da formira alternativnu vladajuću koaliciju ili su izbori - moguće potkraj listopada - jedini izlazak iz ove situacije.