conte vs salvini

Krenuli pregovori o formiranju vlade u Italiji, u 73 godine promijenili su 65 vlada!

21.08.2019 u 18:19

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella započeo je u srijedu razgovore s političkim čelnicima o rješavanju najnovije krize vlasti u Italiji. Ostavkom premijera Giuseppea Contea u utorak kriza je formalizirana, nakon oštre prepirke s potpredsjednikom vlade i vođom desničarske Lige Matteom Salvinijem.

Mattarella će se sastati s predsjednicima oba doma talijanskog parlamenta i s vođama političkih stranaka, a svi bi razgovori trebali biti zaključeni u četvrtak. Očekuje se da će predsjednik nakon konzultacija upitati nekog od stranačkih vođa da pokuša sastaviti novu vladu.

Ako se to pokaže neizvedivim Mattarella može raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Izbori bi mogli biti održani krajem listopada ili početkom studenog. Lijevo centristička Demokratska stranka (PD) rekla je kako je otvorena za pregovore o formiranju nove vlade s populističkim Pokretom pet zvijezda (M5S).

Stranka je spremna razmotriti postoje li uvjeti za "vladu promjene", kazao je čelnik PD-a Nicola Zingaretti novinarima, nakon sastanka predsjedništva stranke u srijedu. Kazao je da će istu stvar poručiti Mattarelli kada se sastanu.

Zingaretti je postavio uvjete za pregovore s M5S-om, uključujući "iskreno članstvo" u Europskoj uniji i promjenu trenutne oštre migracijske politike. M5S je bio, izvorno jači, Ligin partner u vladi, a Salvini je raskinuo četrnaestomjesečnu koaliciju.

Vlada M5S-a i PD-a je praktički jedini način za sprječavanje novih izbora, na kojima bi, prema istraživanjima javnog mnijenja, Salvini uvjerljivo pobijedio. Italija je poznata po svom nestabilnom političkom sustavu.

Conteova je vlada, sada već tehnička, šezdeset peta vlada u 73 godine postojanja Republike Italije.