nbko

Dezinficirali Kusturičino imanje, ali dobili odbijenicu za Mostar: Ova ruska postrojba već danima izaziva prijepore u susjedstvu

04.05.2020 u 22:51

Bionic
Reading

Prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, postrojbe NBKO, koje predvodi general-bojnik Mihail Černišev, dezinficirale su, pored Kusturičinog etnosela, dijelove Banje Luke, dok im je dobrodošlica u mostarskom Kliničko-bolničkom centru radi dezinfekcije, a na poziv čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, ostala uskraćena

Postrojbe nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO) ruske vojske dezinficirale su u nedjelju Drvengrad, privatni posjed kontroverznog redatelja Emira Kusturice na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, nakon što im nije dozvoljeno čišćenje Mostara. Tportal donosi priču o postrojbi koja se već danima nalazi u Srbiji i svojom nazočnošću izaziva prijepore.

Prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, postrojbe NBKO, koje predvodi general-bojnik Mihail Černišev, dezinficirale su, pored Kusturičinog etnosela, dijelove Banje Luke, dok im je dobrodošlica u mostarskom Kliničko-bolničkom centru radi dezinfekcije, a na poziv čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, ostala uskraćena.

Izvor: Društvene mreže

Mediji u susjednoj državi ističu da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio kako ruske vojne postrojbe nisu humanitarni konvoj te je odbio njihovu pomoć, dodajući da svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju prostora, može angažirati tvrtku koja se bavi takvim poslovima.

Uz to, Komšić je naglasio da su postrojbe atomsko-biološko-kemijske (ABK) zaštite Armije BiH spremne obaviti taj posao te je nadodao da poziv ruskim vojnicima otvara pitanje o stvarnom cilju njihovog dolaska, ali i da je riječ o specijalnom i psihološkom djelovanju.

Centar za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva upozorio je da je na sceni 'ruska maskirana diplomacija'.

'Dopustiti da BiH postane objekt međunarodnih odnosa, umjesto subjekt koji se u tragičnom i zahtjevnom vremenu uspio, uz pomoć međunarodnih prijatelja, izboriti za svoju samostalnost i nezavisnost, najpogubniji je ishod kojem se moraju oduprijeti institucije na svim razinama vlasti, kako u borbi na unutarnjem tako i na vanjskom planu', istaknuo je CSS.

  • +2
NBKO Izvor: Ostale fotografije / Autor: Wikipedia

Ruske postrojbe NBKO sredinom travnja dezinficirale su centar za obuku srpske vojske 'General Pavle Jurišić Šturm' u Požarevcu, a potom još dvadesetak objekata u Smederevu, Novom Pazaru i Nišu.

Prema dostupnim podacima, Černišev je načelnik postrojba NBKO pri Zapadnom vojnom okrugu ruske vojske. Černišev se na čelu odsjeka za NBKO nalazi od njegovog formiranja 2011. godine, a na tu poziciju postavljen je posebnim ukazom ruskog predsjednika Vladimira Putina. U Srbiji trenutno predvodi postrojbu sastavljenu od 87 vojnih stručnjaka i specijalaca za dezinfekciju i dekontaminaciju.

Šest brigada i 11 pukovnija

Postrojbe NBKO ruske vojske čini šest specijaliziranih brigada i 11 pukovnija čija su namjena detekcija i prevencija posljedica napada nuklearnim naoružanjem, upotrebom bioloških i bakterioloških, virusnih oblika napada ili obrana od upotrebe bojnih otrova. Unutar tog roda ruske vojske, kojim zapovijeda general-potpukovnik Igor Kirilov, djeluju izvidnički vodovi čija su zadaća lociranje i opis vrste i jačine obavljenog napada te dekontaminacijski vodovi koji imaju zadaću ublažiti ili otkloniti posljedice napada na ljudstvo i tehniku. Uz njih, djeluju laborantski vodovi koji u pokretnim laboratorijima imaju zadaću ispitati vrstu napada i odrediti stupanj kontaminacije.

Zanimljivo je to da ruske postrojbe NBKO za dekontaminaciju tehnike koriste avionske motore montirane na vozilo TMS-65. Sustav radi kao veliko sušilo za kosu koje raspiruje kiselinu za dekontaminaciju u pokretu. Obično se koriste motori lovaca iz 50-ih godina prošlog stoljeća, poput MiG-15, ali s 30 posto snage, kako bi se izbjeglo prevrtanje objekata i vozila koji se dekontaminiraju.