MIMICA O HRVATSKOM ČLANSTVU

'Devet mjeseci je premalo da članstvo u EU urodi plodom'

21.03.2014 u 17:43

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica, sudjelujući u petak u Europskoj kući u Beču na okruglom stolu o hrvatskom devetomjesečnom članstvu u EU, naglasio je da je to kratko razdoblje kako bi se prednosti osjetno odrazile na pojedince i institucije, ali da prednosti i pozitivne strane članstva treba što prije prepoznati i koristiti

'To je prekratko razdoblje kako bi se osjetile prednosti hrvatskog članstva u EU, ali ulazak u vrijeme najveće ekonomske i finacijske krize smanjio je učinak gospodarskih prednosti', kazao je Mimica pred oko stotinu sudionika iz austrijskog političkog, gospodarskog i diplomatskog života.

'Temeljna prednost je da je Hrvatska demokratska država političke stabilnosti i vladavine prava kojoj je potrebna daljnja provedba reformi i prilagodba', rekao je Mimica i izrazio nadu da će se prednosti članstva što prije prepoznati i osjetiti.

Mimica je također rekao da najmlađa članica EU polako postaje partner koji za europskim stolovima ravnopravno i izravno sudjeluje u oblikovanju europske politike.

Odgovarajući na pitanja o korištenju europskih fondova Mimica je kazao da je Hrvatska u vrlo specifičnoj situaciji na prijelazu s korištenja predpristupnih na kohezijske strukturne fondove koji trebaju zaživjeti, a da bi se to postiglo potrebno je pripremiti o tome partnerski dokument Hrvatske i EU.

Što se prije to napravi odnosno definiraju hrvatski strateški pravci razvoja i projekti, prije će se moći koristiti financijska sredstva iz strukturnih kohezijskih fondova koji iznose oko milijardu eura godišnje, rekao je Mimica.

Pred Hrvatskom je velik posao glede zaštite potrošača, koji mogu uživati veliku razinu zaštite, ali je potrebna provedba. Prema riječima Mimice, hrvatski potrošači najmanje vjeruju da su im državna tijela u tomu spremna pomoći, da su proizvodi na tržištu sigurni te u ostvarivanje svojih prava u odnosu na trgovce. 'Pitanje je u kojoj mjeri su spremni ulaziti u spor za ostvarivanje svojih prava, što je članstvom Hrvatske u EU uveliko olakšano', dodao je on.
 
U raspravi je pozdravljena visoka razina suradnje, razumijevanja ipotpore koju je Austrija pružala i pruža Hrvatskoj u zajedničkomkreiranju europske politike i propisa.

Mimica je ukazao navažnost europskih parlamentarnih izbora u svibnju naglasivši kako jepotrebno ostvariti visoku razinu izlaznosti na izbore i potaknuti snažaninteres za europske teme. 'Važno jepromovirati europske teme i dovesti ih u kontekst hrvatskih tema kako bi se rješavali aktualni problemi koji u jako izraženi', rekao je.

Odgovarajući na pitanje o perspektivi Bosne i Hercegovine, Mimica je kazao da je za Europsku komisiju proces proširenja na cijelu jugoistočnu Europu važan i živ jer pruža čvrsto jamstvo za stabilnost i razvoj svih zemalja. Europska unija se mora više angažirati na jačanju europske perspektive BiH i na promicanju europskih snaga u sva tri entiteta te uređenju odnosa na europskim vrijednostima što će voditi ka članstvu u EU.

Domaćin okruglog stola o Hrvatskoj i posjeta europskog povjerenika Mimice Beču bilo je Predstavništvo Europske komisije u Beču, u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom i veleposlanstvom RH u Austriji.