USKOK IH MJESECIMA PRISLUŠKIVAO

Detalji uhićenja u Splitu: Muljali s otpadom i prisvojili milijune kuna?

23.07.2019 u 11:48

Bionic
Reading

U akciji policijskog Uskoka u splitskoj komunalnoj tvrtki Čistoća u utorak ujutro uhićeni su direktor Ante Aleksić i najmanje petorica radnika s gradskog odlagališta Karepovac, potvrđeno je tportalu iz više izvora bliskih i istrazi i samoj Čistoći

Uhićenja se pripremana već nekoliko mjeseci, što je između ostalog uključivalo mjere praćenja i prisluškivanja više umiješanih osoba. Istražitelji su ostali potpuno iznenađeni načinom njihove komunikacije jer su navodno potpuno otvoreno razgovarali o nelegalnim radnjama i novcu koji su prisvajali za sebe.

U središtu istrage i spisa koji se proteže na nekoliko stotina stranica jest odlaganje otpada na samom Karepovcu, na kojem je po svemu sudeći postojao uhodan mehanizam izbjegavanja nadzora i ilegalnog stjecanja veće količine novca, dijeljenog na dnevnoj i tjednoj bazi. Kako istražitelji sumnjaju, radnici su po svom dogovoru i uz znanje samog direktora na odlagalištu svakodnevno primali kamione s građevinskim, ali i drugim vrstama otpada, no to nisu registrirali i nisu naplaćivali propisane naknade.

  • +2
Sanacija Karepovca Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Usprkos postojanju videonadzora, koji je nedavno i 'pojačan' dodatnim kamerama vanjske tvrtke, kamioni se nerijetko nisu ni zaustavljali na vaganju, već bi samo projurili preko kontrolne točke.

Premda se na prvi pogled ovo čini neznatnim prekršajem, šteta za tvrtku Čistoća i posredno za splitski gradski proračun procijenjena je na nekoliko milijuna kuna.

Dodatno, istražitelji nastoje potvrditi sumnje da se na odlagalištu Karepovac događala i masovna krađa goriva - od stavljanja teških strojeva koji sabijaju otpad u slabiji režim rada, kako bi potrošnja bila manja, do najobičnijeg otuđivanja.

Dok su ih istražitelji pratili i prisluškivali, osumnjičeni radnici svakog tjedna organizirali su zajedničke gozbe i 'vrtjeli' janjce.

Paralelno s pretresom i uhićenjima koji su se u krugu tvrtke i na odlagalištu odvijali tijekom utorka ujutro, pripadnici policijskog Uskoka pretresli su stanove te druge prostorije koje su koristili osumnjičenici. Očekuje se da će oni biti privedeni na službeno davanje iskaza, a kao dokazi bit će priloženi i snimci nadzornih kamera te zapisi o prisluškivanju njihove komunikacije.

Ljubica Vrdoljak (HDZ): 'Ovo je netko zločest'

Gradska vijećnica HDZ-a i šefica Operativne službe Čistoće Ljubica Vrdoljak, koja po neslužbenim informacijama zasad nije obuhvaćena istragom, za tportal je kazala da nema informacija o detaljima uhićenja.

'Jutros su me kontaktirali istražitelji i naložili da pronađem zamjenu za neke radnike i bageriste na odlagalištu, što sam i učinila', kazala nam je.

Slobodnoj Dalmaciji, međutim, ona je dala neobičnu izjavu iz koje proizlazi da nije potpuno oduševljena razvojem događaja.'Radi se najvjerojatnije o anonimnoj prijavi koja se odnosi na nešto što je odloženo na dio odlagališta gdje svakodnevno pristiže komunalni otpad, nakon što je završena prva faza njegove sanacije. Ovdje se radi o nekome tko je zločest i želi loše Čistoći, sumnjam na nekoga unutar tvrtke. Na kraju samo mogu reći da sam sretna što sam pred mirovinom', kazala je Vrdoljak, priznavši ipak da ju je sve šokiralo.

U mirovinu bi, nakon više desetljeća rada u Čistoći, trebala otići za oko dva mjeseca.

Ante Aleksić zaposlen je već desetljećima u ovoj komunalnoj tvrtki, mahom na poslovima vezanim uz operativu i javnu nabavu. U veljači ove godine, nakon što je prethodni direktor Miroslav Delić preuzeo vođenje javne prijevozničke tvrtke Promet, imenovan je za vršitelja dužnosti direktora Čistoće.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara nije bio dostupan za komentar ovih uhićenja.