ne žele kraj rata

Desni ekstremisti pritišću Netanyahua: Ne skidajmo nogu s gasa!

08.04.2024 u 17:02

Bionic
Reading

Desničarske ekstremističke frakcije koalicijske vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pojačavaju pritisak za nastavkom rata u Gazi, nakon što su se izraelski vojnici povukli iz južnog Kana Junisa ovog vikenda.

"Ako premijer odluči okončati rat bez šireg napada na Rafah kako bi odlučno porazio Hamas, neće imati mandat da ostane premijer", napisao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir na platformi X u ponedjeljak.

Unatoč žestokom međunarodnom protivljenju, Izrael je tjednima govorio da planira kopnenu invaziju na grad Rafah na jugu Gaze gdje se više od milijun Palestinaca sklonilo od borbi u drugim dijelovima enklave.

Ministar financija Bezalel Smotrich iz radikalno desne stranke Vjerski cionizam pozvao je u priopćenju na hitni sastanak izraelskog ratnog kabineta, "povodom izvješća o kraju rata".

Smotrich je rekao da je napisao pismo Netanyahuu zbog "situacije u kojoj se kopnene snage povlače iz Pojasa Gaze i smanjuje se intenzitet rata u cjelini, dok se početak ofenzive na Rafah odgađa tjednima".

Smotrich je dodao da postoje izvještaji o spremnosti Izraela da dopusti povratak stanovnika na sjever Pojasa Gaze "i da de facto okonča rat".

Ministar je kritizirao što je izraelski tim, zadužen za pregovore o prekidu vatre s palestinskom islamističkom organizacijom Hamas kako bi se omogućilo oslobađanje talaca, dobio "vrlo širok mandat". Smotrich je rekao da je samo vlada ovlaštena donositi takve odluke.

"Umjesto da sklonimo nogu s gasa, moramo povećati pritisak na Hamas u Pojasu Gaze. To je jedini način da oslobodimo taoce i uništimo Hamas", naveo je Smotrich u priopćenju.