prijelaz erez

EK očekuje od Izraela da brzo omogući veći pristup humanitarne pomoći Gazi

05.04.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Europska komisija je u petak pozvala Izrael da što prije ponovno otvori za humanitarnu pomoć prijelaz Erez u sjevernoj Gazi i luku Ashdod u južnom Izraelu, što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio nakon razgovora s američkim predsjednikom Joem Bidenom

“Komisija je primila na znanje najavu premijera Netanyahua da će otvoriti pristup humanitarnoj pmoći Gazi nakon njegova telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Joemo Bidenom. Ti koraci trebaju se provesti brzo i u potpunosti”, navodi Komisija u svojoj izjavi.

Komisija ponavlja svoj poziv Izraelu da zaštiti nevine civile i humanitarne djelatnike, sukladno međunarodnom humanitarnom pravu te poziva sve aktere u regiji da znatno povećaju dopremu humanitarne pomoći Gazi.

Tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak navečer, američki predsjednik Joe Biden zahtijevao je "specifične, konkretne" korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi SAD mogao promijeniti politiku prema Gazi ako Izrael ne poduzme mjere za sigurnost palestinskih civila i humanitarnih djelatnika.

Rastući pritisak na Izrael uslijedio je nakon ubojstva sedam humanitarnih radnika u izraelskom napadu u ponedjeljak navečer, što je izazvalo globalni bijes zbog stalne krize oko isporuka pomoći u opkoljenu enklavu. Na sastanku sigurnosnog kabineta kasno u četvrtak odobreni su hitni koraci za povećanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze, navodi se u izraelskom priopćenju.