barcelona na nogama

Katalonci u nedjelju na neizvjesnim izborima - testu separatističkih snaga

14.02.2021 u 10:24

Bionic
Reading

U Kataloniji su u nedjelju otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima se sučeljavaju zagovornici i protivnici samostalnosti te autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske. Madrid se nada da će vlast izgubiti vladajući sepratisti nakon više od tri godine od neuspjelog pokušaja odvajanja od Španjolske. Odaziv na izbore mogao bi biti mali zbog toga što traje treći val epidemije koronavirusa.

Regionalne vlasti uvele su nakon Božića snažne restrikcije kako bi usporile rast broja slučajeva oboljelih od covida-19. Više od 35 000 ljudi, koji su trebali pomagati na biralištima, zatražilo je da ih se oslobodi te obveze. Ankete ukazuju kako bi tri stranke mogle osvojiti podjednaki broj glasova pa započeti pregovore o koaliciji.

Katalonska republikanska ljevica (ERC) i desni centar Zajedno za Kataloniju (JxCat) trenutno su na vlasti te zagovaraju samostalnost dok Katalonska socijalistička stranka (PSC) podržava ostanak unutar Španjolske.

Izbori se održavaju tri godine nakon organiziranja referenduma o samostalnosti, koji je bio zabranio španjolski ustavni sud, i nakon kojega su organizatorima izrečene višegodišnje zatvorske kazne.

Bivši potpredsjednik vlade i vođa ERC-a Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina zatvora, bio je privremeno pušten na slobodu kako bi sudjelovao u kampanji svoje stranke. Bivši predsjednik vlade Carles Puigdemont je iz Belgije videovezom sudjelovao u kampanji svog JxCata. S druge strane kandidat PSC-a je donedavni španjolski ministar zdravstva Salvador Illa, kojem je podršku dao španjolski premijer Pedro Sánchez.

Illa se tijekom pandemije svakodnevno pojavljivao u medijima pa u stranci vjeruju da je dovoljno popularan za pridobivanje glasova onih koji su za cjelovitost Španjolske, te neodlučnih birača.

Svaka od navedenih stranaka želi vladati samostalno što je gotovo nemoguće, pa će im podrška manjih stranke biti presudna.

Zagovornici samostalnosti ERC i JxCat imaju iskustva u zajedničkom vladanju, no nemaju istu ideju što napraviti nakon što proglašena samostalnost u listopadu 2017. nije stupila na snagu. 

ERC, koji je u anketama bio u blagoj prednosti, zagovarao je tijekom kampanje referendum dogovoren sa španjolskom vladom no takav ishod nije izgledan jer se Madrid poziva na ustavni sud prema kojem referendum nije u skladu s aktualnim ustavom. JxCat je pak najavio novi jednostrani referendum.

PSC, donedavnog španjolskog ministra Ille, nastojao je zadnjih tjedana pridobiti glasove drugih stranaka koje su za cjelovitost Španjolske a također i neodlučne birače temama poput zdravstva i gospodarskog oporavka od krize izazvane koronavirusom.

U Kataloniji zbog razvijene industrije i turizma nastane oko 20 posto BDP-a Španjolske, no posljednjih mjeseci su hoteli prazni a ulice bez turista.