PUTEVI IZBJEGLICA

Der Spiegel: Otvara se 'bosanska' ruta koja prolazi preko Dalmacije

03.03.2016 u 09:31

Bionic
Reading

Izbjeglice bi uskoro mogle krenuti novom rutom kako bi stigle do sjevera Europe, a ona bi mogla uključivati prolazak kroz područje Dalmacije, donosi njemački Der Spiegel

Kako piše njemački medij, izbjeglice planiraju nove rute, a jedna je od njih i takozvana 'bosanska'. Ona uključuje prolazak preko Albanije, Crne Gore i BiH, a zatim duž cijele dalmatinske obale. Druga je ruta sličnija onima kojima prolaze izbjeglice i migranti već mjesecima - preko Makedonije, Srbije i preko središnje Hrvatske do Slovenije.

Inače, Makedonija je u srijedu ponovo otvorila svoju granicu propustivši više od 300 sirijskih i iračkih izbjeglica dok još 10.000 migranata čeka na grčkoj strani, priopćila je grčka policija.

Prva skupina sa 170 izbjeglica prošla je tijekom noći na srijedu, a od 130 do 150 ih je postupno prošlo granicu između dviju zemalja do 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ovo su prve skupine migranata kojima je odobren prelazak te granice na balkanskoj ruti prema zemljama sjeverne Europe od ponedjeljka poslijepodne, kada su izbili izgredi između migranata i makedonske policije.

Potonja je tada suzavcem sprječavala stotine migranata da probiju ogradu na granici. Skoplje je nakon toga ‘radi prevencije’ povećalo broj vojnika i policajaca na granici s Grčkom, rekla je Natalija Spirova Kordić, glasnogovornica policije.