VIKTOR GOES TO HOLLYWOOD

Deportiran 'trgovac smrti'

16.11.2010 u 17:20

Bionic
Reading

Najpoznatiji trgovac oružjem, Rus Viktor Bout, prebačen je danas iz Tajlanda u SAD pod jakim mjerama sigurnosti nakon što je vlada premijera Abhisita Vejjajiva prihvatila zahtjev za izručenje kako bi mu se sudilo zbog podupiranja terorizma

Bout (43), bivši časnik ruskih oružanih snaga, uhićen je u ožujku 2008. u operaciji kojom su rukovodili američki agenti. 'Trgovac smrti', kako ga nazivaju američki mediji, optužen je da se od devedesetih bavi trgovinom oružja i opskrbom na veliko i malo raznih terorista i diktatorskih režima Afrike, Južne Amerike i Bliskog istoka.

Bout, koji je vješto izbjegavao sankcije UN-a i SAD-a, tvrdi da su optužbe protiv njega 'američka fantazija', a sebe definira kao nevinog poduzetnika.

Njegovo dosadašnje procesuiranje dovelo je do stanovitog diplomatskog sukobljavanja Moskve i Washingtona. Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije smatra da je ekstradicija 'politički motivirana' i da bi suđenje Boutu moglo narušiti odnose Rusije i SAD-a.

Tajlandski vicepremijer, Trirong Suwannakhiri, kazao je da je žalbeni sud pomno razmatrao zahtjev za izručenje i da nisu pronađeni politički motivi, već da su organi gonjenja SAD-a detaljno obrazložili i dokumentirali zahtjev.