bonusi, nagrade, darovi za djecu...

Demografija u škveru: Radnici ostali zatečeni Debeljakovim dopisom, pogledajte zašto

27.07.2018 u 18:02

Bionic
Reading

Zaposlenici splitskog brodogradilišta ostali su zatečeni kada su na oglasnoj ploči tvrtke ugledali podulji dopis vlasnika i direktora tvrtke Tomislava Debeljaka: u svim tvrtkama njegove DIV grupe s oko tri i pol tisuće radnika uveden je cijeli paket demografskih mjera, kakav nudi malo koji poslodavac

Svakoj zaposlenici s ugovorom na određeno vrijeme u slučaju trudnoće ponudit će se posao na neodređeno, za svako novorođeno dijete darovat će se bruto iznos od pet tisuća kuna (a ukoliko oba roditelja rade u tvrtki, s deset tisuća), radnicima koji se odluče vratiti u Hrvatsku i zaposliti u DIV grupi na najmanje pet godina dat će se jednokratno po sedam i pol tisuća kuna, djeca svih zaposlenika za Svetog Nikolu dobit će darove u najvećem neoporezivom iznosu, a uveden je dodatak na plaću od 200 kuna za treće i svako iduće dijete - čak i za studente sve do završetka studiranja.

Debeljak je najavio i sponzoriranje kulturnih, umjetničkih i sportskih klubova u kojima aktivno sudjeluju djeca njegovih zaposlenika i stipendije za posebno nadarene te donacije za liječenje oboljelih, a u istom dopisu na oglasnoj ploči objavio je da s Vladom i drugim institucijama želi pokrenuti inicijativu povoljne izgradnje stanova za obitelji s najmanje dvoje djece, uz obvezu da ostanu živjeti u Hrvatskoj najmanje idućih 15 godina. U idućoj godini u krugu Brodosplita uredit će se vrtić za djecu njegovih zaposlenika, a najavljuje se i sufinanciranje troškova dualnog obrazovanja za strukovna zanimanja.

'Ove mjere odnose se na društva u Republici Hrvatskoj, a prilagođene tamošnjem standardu, prosječnoj plaći i drugim parametrima primjenjivat će se u poduzećima u vlasništvu DIV grupe u inozemstvu', stoji u Debeljakovoj objavi.

>>> U Brodosplitu porinut polarni kruzer, prvi takve vrste u svijetu

'Kao vlasnici DIV grupe od početka svoga poslovanja, naša obitelj se prema radnicima odnosila korektno i prijateljski. U svojih gotovo 50 godina poslovanja činili smo sve da bi se naši radnici osjećali članovima DIV obitelji. Nastojali smo pomoći svim našim zaposlenicima - kada god je to bilo potrebno. Budući da je u zadnjih 20 godina postojanja DIV grupa od pogona s 20 zaposlenih narasla i postala tvrtka koja zapošljava više od 3500 radnika, od kojih 3000 radi u Hrvatskoj, potpuno smo svjesni svoje uloge, kako u zajednici, a tako i odgovornosti za naše radnike i njihove obitelji', nastavlja se.

  • +10
Tomislav Debeljak Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Tvrtka Tomislava Debeljaka prije nešto više od pet godina postala je vlasnikom Brodosplita i u tom periodu proveden je proces restrukturiranja. Danas, kako on tvrdi, splitski škver je stabilan i uspješan, no od države očekuje pomoć u izjednačavanju s uvjetima koje ima europska konkurencija - prije svega kroz jamstveni fond koji bi služio premošćivanju u financiranju velikih projekata. Upravo nedavno Vlada je izdala jamstva za gradnju velikog polarnog kruzera, što je kod njega očito izazvalo dodatno zadovoljstvo.

>>> Brodosplit gradi luksuzni polarni kruzer vrijedan 110 milijuna eura

Sam Debeljak, inače, otac je devetero djece od sedam mjeseci do 17 godina.

'Od prvog dana postojanja naše tvrtke vodimo računa o radnicima i nastojimo pomoći onima u lošoj situaciji, a to treba biti poslovna filozofija svakog dobrog gospodarstvenika. Ovih dana samo smo stavili sve na papir i u formu, nadajući se da ćemo potaknuti i druge poslodavce na sličan potez', kaže Debeljak za tportal.

  • +12
Brodosplit Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Osobno sam veliki 'fan' demografije i ništa od ovoga ne gledam kao trošak, dapače, smatram da se radi o dugoročno ekonomski opravdanim odlukama. U depresivnom okruženju ljudima treba malo pozitive, a u našim tvrtkama reakcije su sjajne', dodaje Debeljak. Upitali smo ga i jesu li napravljeni izračuni cijene cijelog demografskog paketa, pa tvrdi da se oni 'još uvijek izrađuju na razini cijele grupe'.

'Ali na koncu se ne radi o ogromnim iznosima, u svakom slučaju oni su apsolutno probavljivi i dugoročno vrlo, vrlo pozitivni', zaključuje vlasnik splitskog škvera.