veseli petak

Bizarna epizoda u Saboru: Svi se razbježali, a četvorica preostalih raspravljaju o zakonu koji više ne postoji

15.02.2019 u 16:50

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nije želio odustati od rasprave o svom prijedlogu izmjena Zakona o šumama naglasivši kako je riječ o važnoj problematici, iako ga je potpredsjednik Sabora Željko Reiner pozvao da ga povuče budući da se izmjene odnose na zakon koji više nije na snazi

'Izmjene koje predlažete odnose se na izmjene zakon koji više nije na snazi jer je u međuvremeno donesen novi zakon na kojega se predložene izmjene ne odnose pa je rasprava bespredmetna', kazao je Reiner i pozvao Lovrinovića da povuče zakon iz procedure, javlja HRT.

Spomenute zakonske izmjene upućene su u proceduru krajem 2017. godine no tek su sada došle na dnevni red, a u međuvremenu je donesen novi Zakon o šumama. Iako su bila samo četiri zastupnika u sabornici Lovrinović nije odustao od rasprave.

Kaže da je riječ o važnoj problematici i da se problematične odredbe nalaze i u novom zakonu. Potporu Lovrinoviću dao je Alen Prelec (SDP) naglasivši da je protiv bilo kakvih zabrana i da se ne smije zabraniti branje šumskih plodova. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak odbacio je da je zabranjeno pašarenje, a za skupljanje šumskih plodova kazao je da su Hrvatske šume donijele pravilnik i cjenik po kojima se za svako skupljanje plodova za osobne potrebe izdaje dozvola bez naknade.

  • +4
Prazna sabornica Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz HSS-a koji je uz Lovrinovića jedan od predlagatelja zakonskih izmjena Zakona o šumama nije bilo nijednog zastupnika u sabornici. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je u 15.30 zaključio raspravu.

Kazao je da će se o ovoj temi glasovati kada se steknu uvjeti. 'Sljedeći put ćemo se naći u utorak, 19. veljače u 9.30. Tada će biti na dnevnom redu izjašnjavanje o amandmanima. Nadam se da će tada biti puna dvorana, a ne samo nas četvorica', kazao je Reiner i poželio svima ugodan vikend.