slučaj prohić

Dekan Akademije dramskih umjetnosti Švaić najavio ostavku

30.10.2023 u 17:35

Bionic
Reading

Dekan Akademije dramskih umjetnosti Davor Švaić najavio je u ponedjeljak kako će sutra ponudit svoju ostavku, a povod je prosvjed studenata protiv vraćanja u nastavu profesora Ozrena Prohića prijavljenog za seksualno uznemiravanja te ostavka Povjerenstva za zaprimanje prijava.

"Povjerenstvo je dalo ostavku jer je Prohić mojom i odlukom Općinskog državnog odvjetništva vraćen na posao. Sutra ću ponuditi svoju ostavku da vidim kako mene vide moji kolege i kako me prepoznaju te vrednuju rad moje Uprave. Ako nemam njihovo povjerenje, onda nemam što ovdje raditi", rekao je novinarima.

Prohić je prijavljen je zbog seksualnoga uznemiravanja, na temelju čega je suspendiran. Švaić je kazao da u vrijeme prijave nije bilo pravne osnove za pokretanje daljnjeg kazneno-pravnoga postupka, zbog čega mu je ukinuta suspenzija.

"Općinsko državno odvjetništvo reklo je da nema osnove za pokretanje daljnjeg postupka. Nakon toga, nismo ga mogli držati u suspenziji. Držali smo se procedure, ovo nije moje osobno stajalište. Na plaći smo ga ostavili uz diskrecijsko pravo, uz presumpciju nevinosti", kazao je dekan.

Profesor na ADU Ozren Prohić suspendiran je zbog seksualnoga i psihičkoga zlostavljanja 7 puta od 1999. Prosvjednici su u ponedjeljak pustili 20-minutnu snimku profesora Prohića iz 2017., u kojoj otvoreno vrijeđa studenticu, vičući da je njezin rad "škandalozan", psujući i udarajući po stolu, uz emotivne ucjene te prijeteći prijavom Etičkome povjerenstvu.

Švaić dodaje da je Povjerenstvo za zaprimanje prijava dalo ostavku jer smatra da ADU treba postupati neovisno o odluci Općinskoga državnog odvjetništva.

  • +2
Prosvjed na ADU Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

"Povjerenstvo smatra da je odluka Općinskog državnog odvjetništva jedno, a da ADU mora postupati drukčije", kazao je Švaić, koji smatra da se 'ovako nešto ne može ponoviti'.

"O svemu se govori kao da je to sve i dalje prisutno na Akademiji, a to je događaj iz 2017. koji je tada kažnjen od strane tadašnje dekanice. 2021. kad sam ja postao dekan ova je uprava izrekla još jednu oštriju opomenu, pred otkaz. Nema sličnih prijava od studenog 2021., što pokazuje da ovakvo i slično ponašanje nije moguće", kazao je.

Dodao je i da snimku namjerava proslijediti u daljnji postupak, no da "ne zna je li već proslijeđena Općinskome državnom odvjetništvu".