BIVŠI SAVJETNIK VIDI SCENARIJ

Dejan Jović: Karamarko bi mogao lustrirati Josipovića

28.12.2014 u 22:22

Bionic
Reading

Bivši savjetnik u Uredu predsjednika Dejan Jović, nedavno otpušten zbog spornih stavova oko 'neliberalne atmosfere u vrijeme referenduma o nezavisnosti Hrvatske', mogućim smatra scenarij po kojemu bi eventualna vlada HDZ-a i Tomislava Karamarka pokrenula opoziv Ive Josipovića, možda čak i u sklopu lustracije

'Kohabitacija Josipovića i HDZ-a bila bi konfliktna, to je jasno. Što ako oni zbilja donesu lustracijski zakon i pokrenu opoziv? Nemamo pojma tko bi bio na meti... Iz ovog što smo dosad čuli, HDZ je dosta ozbiljan oko tog pitanja', kazao je Jović u programu N1 televizije.

U slučaju pobjede Kolinde Grabar Kitarović, kaže, ona bi vjerojatno odmah sazvala sjednicu Vlade, a Zoran Milanović se sigurno ne bi odazvao pozivu. 'Institucija predsjednika u tom bi slučaju cijelu godinu služila kao instrument HDZ-a u pokušajima osvajanja vlasti', drži Jović.

Njemu, inače, ne bi palo na pamet ponovno postati Josipovićev savjetnik, čak i da ovaj poništi svoju 'pogrešnu odluku' i ponovno ga pozove na Pantovčak. Gostujući u studiju N1 televizije, Jović je zajedno s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor analizirao mogućnost kohabitacije predsjednika i premijera koji ne dolaze iz iste političke opcije.

'Ona bi bila konfliktna jer više nemamo velikog nacionalnog cilja poput ulaska u Europsku uniju, pa se stranke vraćaju svojim ideologijama i dolazi do radikalizacije scene', kazao je.

'Kao premijerka bolje sam surađivala s predsjednikom Josipovićem nego što je to danas slučaj s njim i Zoranom Milanovićem. Bilo je uspona i padova, ali pamtim samo sretne dane', kazala je Kosor.

Ona smatra da je zabrinjavajuća sve očitija podjela i radikalizacija u hrvatskom društvu, pa upravo zbog toga ne bi bilo mudro mijenjati način izbora predsjednika države i umjesto na izborima birati ga u Saboru. 'U HDZ-u o tome očito ozbiljno razmišljaju, ali to je pogrešno.

Predsjednik treba biti točka okupljanja, stabilizator društva te široka i otvorena osoba. A njegov autoritet proizlazi upravo iz činjenice da je izabran neposredno dok šefovima velikih stranaka ne odgovara takva osoba na čelu države', smatra Kosor.

'Bojim se da Josipovićeva kampanja nije dovoljno istaknula važnost podatka da je pet godina bio točka stabilnosti političkog poretka', složio se Dejan Jović.