PROBLEM S IMENOM

Definitivno smo u ratu za kranjsku kobasicu!

25.09.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Hrvatska je uputila prigovor Europskoj komisiji na odluku Slovenije koja bi onemogućila hrvatske proizvođače da prodaju svoje proizvode pod imenom kranjska kobasica i od Bruxellesa se očekuje odgovor tijekom ovoga ili sljedećeg mjeseca, izjavila je u utorak u Bruxellesu zamjenica hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol

Slovenija je podnijela zahtjev za zaštitu geografskog podrijetla naziva kranjska kobasica, što bi značilo da se ona ne smije pod tim imenom proizvoditi izvan područja Slovenije.

'Mi smo se pokušali dogovoriti sa Slovenijom i postići kompromisni sporazum, ali oni to nisu prihvatili i mi smo uputili prigovor Europskoj komisiji. Prigovor smo obrazložili činjenicom da naši proizvođači tradicionalno proizvode te kobasice pod tim imenom i da zato imamo pravo koristiti to ime', izjavila je novinarima Španjol, koja je kao promatrač sudjelovala na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo.

Dodala je da bi se na hrvatski prigovor Europska komisija trebala očitovati tijekom ovoga ili sljedećeg mjeseca.

Na naziv kranjska kobasica pretendirala je i Austrija, koja je također početkom ove godine uputila prigovor s obrazloženjem da bi zabrana imena nanijela ekonomsku štetu austrijskoj mesno-prerađivačkoj industriji, gdje proizvodnja kobasica s pridjevom 'kranjska' također ima dugu tradiciju.

Međutim, u lipnju su Ljubljana i Beč postigli preliminarni dogovor koji otvara put Sloveniji da za taj suhomesnati proizvod osigura odgovarajuću zaštitu u Europskoj uniji, dok bi Austrija uz određene uvjete i dalje smjela proizvoditi i prodavati kobasice s pridjevom 'kranjski' ('krainer'), kao što su 'kaesekrainer' (kranjska kobasica punjena sirom), te austrijske inačice kranjske kobasice 'Schweinskrainer', 'Ostkreiner' i 'Bauernkrainer'.

Kako je u lipnju objavilo slovensko ministarstvo poljoprivrede, postignuti sporazum određuje da se pridjev "krainer" u Austriji ubuduće više ne smije koristiti u razvijanju i proizvodnji novih artikala.

Uz to, Austrijanci svoju kobasicu u Sloveniji i na drugim stranim tržištima neće moći prodavati kao 'kranjsku' nego će morati zadržati njemački naziv 'Krainer Wuerst', dok za slovenske proizvođače takvo ograničenje neće postojati.

Na sastanku ministara poljoprivrede razgovaralo se i situaciji izazvanoj ljetošnjom sušom, koja je dovela do pada proizvodnje i rasta cijena poljoprivrednih proizvoda.

Više zemalja članica tražilo je da se unutar sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira (MFF) osigura zaštita od suše, koja bi uključivala i navodnjavanje.

'Mi smo iznijeli naše stajalište da je potrebno poraditi na mjerama za navodnjavanje', rekla je Španjol, dodajući da hrvatsko ministarstvo regionalnog razvoja zajedno s ministarstvom poljoprivrede priprema projekte za navodnjavanje koji bi bili financirani iz regionalnih fondova i iz fondova za ruralni razvoj.