BORIS MIKŠIĆ, NEZAVISNI KANDIDAT

Dečko s Trešnjevke i dalje živi američki san

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki biznismen hrvatskih korijena žarko želi zasjesti na Pantovčak, pokušao je to u srazu sa Stipom Mesićem, pokušat će to ponovno u ovom izbornom ciklusu.

Rođen je u zagrebačkoj obitelji oca inženjera, ratnog pilota iz Drugog svjetskog rata, i profesorice njemačkog jezika.Osnovnu školu je pohađao na Knežiji. Od osme godine počeo je trenirati tenis te skijati. Bio je jedan od najboljih učenika u Petoj gimnaziji. Kako je volio čitati djela Ernesta Hemingwaya, danas misli da su ga njegova djela motivirala 'u potrazi za američkim snom'.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje bio je odličan student. Nekoliko godina je bio demonstrator za višu matematiku kod profesora Devidea. Bio je aktivan u studentskim gibanjima za vrijeme Hrvatskoga proljeća 1971. godine.

'Američki san dečka s Trešnjevke'

*datum i mjesto rođenja: 11. listopada 1948., Zagreb
*zanimanje: poduzetnik
*radno mjesto: Cortec Corp.
*obrazovanje: Fakultet strojarstva i brodogradnje (Zagreb), Studij inženjeringa proizvodnih sustava (Minnesota)

Diplomirao je 1973. godine i potom otišao u SAD, 'preko bare' sa samo 37 dolara u džepu. Pri odlasku u SAD sponzorirali su ga bračni par Dick i Margie Singer iz New Yorka koje su Mikšić i njegova djevojka upoznali kao autostoperi 1968. u Zagrebu. 'Bio je to presudan događaj u mome životu', prisjeća se Mikšić.

U SAD-u je počeo raditi kao inženjer za razvoj i istraživanje i brzo napredovao u tvrtki Northern Instrument Corp. u Minneapolisu. Godine 1977. godine osnovao je tvrtku Cortec Corp., koja se bavi proizvodnjom ambalaže. Tvrtku je poslije prodao za tri milijuna dolara i nastavio je dalje voditi kao predsjednik uprave.
Završio je 1991. i studij inženjeringa proizvodnih sustava na sveučilištu u St. Paulu, Minnesota.

Guverner Perpich je 'kriv za sve'

Za vrijeme agresije na Hrvatsku u SAD-u koristio je poslovne i političke veze lobirajući za priznanje Hrvatske i za prikupljanje humanitarne pomoći. U to vrijeme usko surađuje s Rudyjem Perpichom, poznatim američkim Hrvatom koji je u dva navrata bio guverner Minnesote.

Perpich je nagovorio Mikšića da napiše knjigu o svome američkom uspjehu. Knjiga je u Hrvatskoj objavljena 1994. pod naslovom 'Američki san dečka s Trešnjevke'. Perpich je, osim toga, Mikšića nagovorio da razmisli o tome da jednoga dana uđe u predsjedničku utrku za predsjednika RH.

Od počasnog konzula do predsjedničkog kandidata

Godine 1995. predsjednik Franjo Tuđman je Mikšića imenovao počasnim generalnim konzulom Hrvatske u SAD-u. Na parlamentarnim izborima 2003. Mikšić je izišao sa svojom neovisnom listom, ali nije imao uspjeha.

No, dvije godine poslije, 2005., hrvatsku političku scenu je učinio zanimljivom i zamalo je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora. Mikšić je poslije optuživao i hrvatske medije za pristranost, odnosno za favoriziranje Stjepana Mesića i Jadranke Kosor. On je uvjeren da je pokraden na prošlim predsjedničkim izborima. Za razliku od drugih političara, tvrdi da on svoje kampanje financira samo svojim novcem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!