OPAČIĆ U DARUVARU

'Decentralizacija sustava socijalne skrbi olakšat će rad'

20.04.2012 u 21:18

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je da će decentralizacija sustava socijalne skrbi olakšati rad zaposlenih i pružati bolju uslugu korisnicima

Tijekom boravka u Daruvaru Milanka Opačić posjetila je Centar za socijalnu skrb, Dom za starije i nemoćne osobe 'Ljudevit pl. Janković' i Centar za odgoj i obrazovanje djece i učenika s posebnim odgojno-obrazovnim problemima 'Rudolf Steiner'.

U Gradskoj upravi sastala s daruvarskim gradonačelnikom Daliborom Rohlikom i zamjenikom bjelovarsko-bilogorskog župana Sašom Lukićem

Nakon razgovora izjavila je novinarima da je bilo govora o reformi sustava socijalne skrbi, posebno centara za socijalnu skrb, koji se moraju decentralizirai i tako postati dostupniji građanima. Ocijenila je da je prošla vlada tu problematiku 'prelomila protivno interesima ljudi zaposlenih u centrima za socijalnu skrb i dovela ih u situaciju u kojoj više nisu mogli funkcionirati'.


Napomenula je da promjene i decentralizacija puno stoje, te da nedavno usvojeni novi zakon o socijalnoj skrbi omogućuje u najkraćem roku decentralizaciju Centara za socijalnu skrb i to će stajati oko dva milijuna kuna.

'Dvostruka centralizacija koju smo imali u središtima županija je nešto što nije u skladu s onim što od nas očekuje Europska unija', objasnila je ministrica Opačić. Rekla je i da će centar u Daruvaru od 1. svibnja postati samostalan, a neće kao dosad biti u sklopu županijskog centra.