'PODRŽAVAM ANDREJA'

Davor Ivo Stier dao ostavku, vraća se u Sabor 'da bi širio demokršćanske vrijednosti'

12.06.2017 u 14:43

Bionic
Reading

'Dolazi nova faza. Prije tjedan dana od premijera sam tražio da imenuje novu osobu na čelu Ministarstva, koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji. Potrebno je jačati i demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s građanima, a moja je procjena da to najbolje mogu učiniti i kao zastupnik u Hrvatskom saboru i kao politički tajnik HDZ-a. Premijer nije htio da budem razriješen dok sam u inozemstvu. Službeno sam danas podnio ostavku', izjavio je Davor Ivo Stier u Ministarstvu vanjskih poslova, ne odgovarajući na pitanja novinara

'U ovoj auli, na proslavi Dana hrvatske diplomacije prije točno tjedan dana, rezimirao sam što smo sve učinili od listopada do danas u Ministarstvu vanjskih poslova. Naglasio sam da smo uspostavili okvir za vođenje samosvjesne hrvatske vanjske politike, a sada dolazi nova faza', kazao je Stier, ne precizirajući što podrazumijeva pod 'novom fazom'. 

'Velika je čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali u ovom ključnom trenutku važnije je biti u domovini, ovdje širiti demokršćansku opciju i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u institucije hrvatske države i naše demokracije', rekao je Stier.

'Stoga sam smatrao da je najbolje da premijer još prošlog tjedna predloži Hrvatskom saboru novu osobu na čelu Ministarstva, no s obzirom na to da sam se tek u petak vratio iz New Yorka, premijer nije htio da budem razriješen dužnosti dok sam u inozemstvu kako bi se izbjegle moguće netočne interpretacije, poput špekulacija da ću otići iz HDZ-a ili uskratiti podršku Andreju. To je netočno. To je netočno', ponovio je Stier, najavljujući da će se puno snažnije posvetiti stranačkom radu i da će obavljati dužnost ministra do imenovanja nove osobe, a to se može očekivati 'u idućih nekoliko tjedana ili puno prije'.

'Nova zadaća koja je preda mnom je implementirati ono što sam napisao u eseju 'Nova hrvatska paradigma' i ono što sam s Andrejem obećao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Vrijeme je da uvedemo načelo 'jedan član jedan glas' za izbor svih dužnosnika u HDZ-u na svim razinama', sumirao je Stier, dodajući da bi isto trebale učiniti sve hrvatske stranke.

Na pitanja novinara nije želio odgovarati te je nakon izjave napustio aulu.

Davor Ivo Stier daje izjavu o ostavci Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Uvod u ostavku

Davor Ivo Stier konačno se, ostavkom, očitovao o ulasku HNS-a u vladu premijera Andreja Plenkovića. O njegovu stavu i reakciji dosad su kružile samo spekulacije - od toga da bi mogao podnijeti ostavku do toga da zbog svog političkog imidža prvog konzervativca u Vladi jednostavno mora odglumiti 'uvrijeđenu mladu'.

Konzervativni šef diplomacije nije bio u Hrvatskoj prošlog tjedna, kada se izglasavanjem koalicije na Središnjem odboru HNS-a formirala velika koalicija i kada je objelodanjeno da u rekonstruiranu Vladu umjesto Pave Barišića ulazi nova ministrica znanosti i obrazovanja, a ujedno i HNS-ov Predrag Štromar kao ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, koji bi, spekulira se, od Stiera mogao preuzeti koordinaciju ljudskih prava u Banskim dvorima.

Burni politički tjedan Stier je proveo u New Yorku, u kojem je sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haškog suda, koji bi najkasnije u studenom trebao donijeti pravomoćnu presudu u predmetu Prlić i drugi. Sa službenog puta vratio se u petak, a u međuvremenu je osvanula informacija da je navodno kuvertirao pa povukao svoju ostavku. Zanimljivo, u kontaktu s medijima Stier nije želio demantirati tu informaciju, a svoju izjavu o ostavci tempirao je za danas u 15.30 sati.