STOŽER OPET KONTRADIKTORAN

Božinović pobio Grbu Bujević: Ovo sigurno nije posljednja neradna nedjelja

23.05.2020 u 19:01

Bionic
Reading

Šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović u emisiji RTL Danas govorio je o tome kad će proglasiti kraj epidemije. Nakon što je Maja Grba Bujević na N1 televiziji rekla da će se već sljedećeg tjedna razmatrati ukidanje neradnih nedjelja, Božinović je ipak bio malo konkretniji, najavivši da je moguće da se ta odluka promijeni u roku od dva tjedna

'Ovo je odličan dan, nakon 89 dana prvi put smo bez novozaraženih u Hrvatskoj', rekao je Božinović za RTL.

Zbog današnjih je rezultata zahvalio građanima, struci i medijima, ali i dodao kako još nije vrijeme da proglasimo kraj epidemije.

Na pitanje novinarke kada će do toga doći rekao je kako o svemu odlučuje struka.

'Nismo otok, vidi se što se događa na globalnoj razini. Zadnjih dana se u svijetu ruše rekordi po broju novooboljelima. Mi smo imali uspješne mjere i njihovu provedbu, zbog čega se Hrvatska otvara, ali mjere još uvijek stoje, prije svega one o fizičkoj distanci i osobnoj higijeni', rekao je Božinović.

O tome hoće li sutra biti zadnja neradna nedjelja, rekao je da sigurno neće.

'O tome se također razgovara i promišlja, sve prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ako ostane povoljna epidemiološka slika u Hrvatskoj, moguće je da će se ova odluka promijeniti u roku dva tjedna', rekao je.

Komentirao je i to kada će se znati epidemiološke mjer eo izlasku na birališta na skorim izborima.

'Znat će se na vrijeme. Državno izborno povjerenstvo stupilo je u kontakt s HZJZ-om i upoznaju se s tijekom izbornog procesa u kojemu je cijeli niz faza. Za svaku će se donijeti posebna preporuka u razumnom roku', rekao je Božinović dodajući da sve ovisi o tome hoće li se situacija držati pod kontrolom, odnosno hoće li se pojaviti neko novo žarište.

Osvrnuo se i na otvaranje granica i na današnje gužve na njima.

'Online obrazac je već dao rezultat i iz EU je ušlo oko 7500 ljudi, od čega više od polovice su Slovenci. Radi se i na jednoj dobrovoljnoj aplikaciji, pomoću koje će stranci sami ostavljati osobne podatke prije dolaska, kako bi se ubrzao proces u slučaju nekih zaraza, kontakata...'