Istaknuti kemičar

David Matthew Smith ponovno izabran za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2022 17:08
  • Objavljeno 18.02.2022 u 17:08
David Matthew Smith

David Matthew Smith

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Istaknuti kemičar David Matthew Smith ponovno je izabran za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, priopćio je u petak IRB. Na sjednici 18. veljače Upravno vijeće Instituta izabralo je toga australskog kemičara na novo mandatno razdoblje od četiri godine, nakon što je razmatralo pozitivno mišljenje Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća

Prethodno četverogodišnje razdoblje obilježili su brojni globalni izazovi, ali i sjajni rezultati Instituta kao i sklapanje povijesnog ugovora za kapitalni infrastrukturni projekt Otvorene znanstveno-infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), kaže se.

U tom razdoblju Institut je i dodatno učvrstio poziciju vodeće hrvatske institucije u smislu ugovaranja međunarodnih i domaćih projekata, a pokazao je izvrstan napredak u ugovaranju razvojnih projekata u suradnji s gospodarskim sektorom putem strukturnih fondova, i to s tvrtkama poput Belupa, Atlantic Grupe, Fidelte i Solvisa.

Smith je zahvalio na izboru i podsjetio da je unatoč izazovima u proteklom razdoblju Ruđer ostvario otprilike polovicu znanstvenog doprinosa Hrvatske u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima, te izrazio nadu da će Institut nastaviti nizati rezultate iz prethodnog razdoblja u nešto stabilnijim uvjetima.

Podsjetio je da se na Institutu trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata. Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura.

Potpisan je povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji nam donosi ulaganje u infrastrukturu IRB-a vrijedno 72 milijuna eura, rastao je i broj publikacija, te smo ostvarili i značajne rezultate u 'priljevu mozgova' na IRB kroz privlačenje stranih znanstvenika, znanstvenika povratnika ali, što me posebno veseli, i priljev doktoranda i poslijedoktoranada na IRB,' kazao je David M. Smith.

Stabilnost, usklađivanje i napredak ključne su točke moje vizije IRB-a, dok su najveća snaga Instituta njegovi zaposlenici, izjavio je Smith nakon imenovanja za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

Smith je istaknuti kemičar s velikim međunarodnim ugledom koji je u dosadašnjem radu objavio 68 znanstvena članka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana 1691 puta s H-indeksom 21.

Znanstvenu karijeru započeo je na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri, gdje je 1994. godine diplomirao kemiju i ekonomiju, a 1995. i magistrirao kemiju. Dobitnik je Dekanove nagrade za kemiju za najbolji doktorski rad 2000. godine, a nakon doktorata dolazi na poslijedoktorsko usavršavanje na IRB.

Dobio je brojne nagrade i priznanja, uključujući godišnju nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) 'Lavoslav Ružička' za 2008. godinu, kao i niz stipendija i donacija od kojih se ističu dvije stipendije Zaklade Alexander von Humboldt, uključujući poslijedoktorsku specijalizaciju u Münchenu od 2001. do 2004. godine, te donaciju iste zaklade u obliku računalnog klastera postavljenog na IRB-u.

Od značajnijih projekata u karijeri istaknuo se ulogom glavnog istraživača na projektu Europskog socijalnog fonda u programu za istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada vrijednog dva milijuna kuna, kao i ulogom voditelja istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) COMPSOLS- MOLFLEX u vrijednosti 900 tisuća kuna. Također, bio je glavni istraživač na projektu HRZZ-a za izobrazbu novih doktora znanosti i razvoja njihovih karijera vrijednog 480 tisuća kuna, a bio je i voditelj radnog paketa projekta unutar programa FP7 InnoMol ukupne vrijednosti 4,7 milijuna eura.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!