ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE

Darksiders

08.01.2010 u 17:20

Bionic
Reading

Jedan od četiriju jahača apokalipse je poludio i svijetu donio armagedon. Kako uspostaviti balans između dobra i zla?

Hvala Svevišnjemu, stigao nam siječanj! Tako je, stigao je siječanj, to jest mjesec kada se izdavači igara konačno bude iz zimskog sna i počinju s plasiranjem kvalitetnijih naslova. Sezonu dobrih igara otvara Darksiders - hack & slash koljačina u tipičnoj maniri God Of Wara. No ono što odvaja ovog, budimo iskreni, klona, od igara sličnoga žanra njegov je scenarij. Igrač preuzima ulogu Rata - jednog od četiriju jahača apokalipse koji će navodno svijetu donijeti apokalipsu. To se u Darksidersu i dogodilo. I to prije vremena! Naime, sile tame prevarile su našeg Rata i navele ga da pomisli da je otvoren sedmi pečat. Hint - otvaranje sedmog pečata je zeleno svjetlo našem gospodinu Ratu da na Zemlji napravi masakr neviđenih razmjera.

Neviđeni masakr je obavljen, a Rat je malo kasnije shvatio da su zaribali k'o vola u kupusu. Ili kao prepelicu u frižideru, odaberite sami... Uglavnom, Rat se nakon stotinu godina vraća na Zemlju kako bi ispravio nepravdu i ponovno stvorio ravnotežu između dobra i zla. To pak znači da će se boriti s raznoraznim pripadnicima biblijskih sila, kako s prljavim demonima iz samoga pakla,  tako i s anđelima iz raja. Jako zgodan scenaristički setting koji je fino razrađen kroz impresivne cut scene animacije i kvalitetne voiceovere. Spomenimo i to da je glas jednome od junaka posudio i Mark Hamill koji je u Ratovima zvijezda glumio Luka Skywallkera. O tome kako se jadni glumac iz nekoć zvjezdanog science fiction statusa srozao na posuđivanje vokala u nekim tamo igrama, neki drugi put.

Kako smo već rekli, Darksiders je kopija God Of Wara. No za razliku od nekih stranih web recenzenata, nas to nije smetalo. Jer što je loše u kopiranju nečeg izvrsnog? Uglavnom, 'hack & slashat' ćete se sa svojim vjernim, podebljim mačem, sekundarnim oružjima i razno raznim specijalnim osobina. Detalje ćemo ipak sačuvati za video recenziju. Ono što ćemo ovdje reći je da ovaj zanimljivi miks kolinja i kvazikršćanske mitologije radi kako treba. Igra je dovoljno fluidna, raznolika i motivirajuća da igrača natjera na kompletno odigravanje, koje će potrajati - Darksiders, za razliku od nekih recentnih naslova, traje respektabilnih osamnaest i nešto sati. Okej, ovo ipak nije God of War što se između ostaloga vidi i iz nekih grafičko-dizajnerskih nesavršenosti. No Darksiders je svejedno dovoljno dobar da mu svi igrači željni dobre akcije daju potrebnu pažnju. Dosta trkeljanja - pravac video recenzija u kojoj ćete između ostaloga vidjeti što su razni proroci i proročice predvidjeli za 2010. godinu! Uahahahaaaaa...

 

Darksiders