DARKO CHUDY

Ugledni neurokirurg u 'Nedjeljom u 2': Neke privatne bolnice u Hrvatskoj su povlaštene

19.11.2023 u 19:00

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, neurokirurg Darko Chudy komentirao je aktualne teme odlaska liječnika iz Hrvatske, psiholoških testiranja, ali je ustvrdio i da u Hrvatskoj postoje povlaštene privatne klinike.

'Psihološka testiranja nisu standardizirana. Jedna bolnica ima psihološka testiranja, druga nema. Psihološko testiranje dolazi nakon što je kandidat za specijalizaciju završio Medicinski fakultet, položio sve ispite na fakultetu, položio državni ispit, dobio od Hrvatske liječničke komore odobrenje za samostalni rad, radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, hitnoj pomoći - i sad dobiva psihološko testiranje, a na psihološkom testiranju ne prolazi. To nije dobro', rekao je Chudy te istaknuo primjer docentice Marine Raguž iz Zavoda za neurokirurgiju u Dubravi. 'Ona ne bi prošla takva testiranja', rekao je, 'a njezin rad hvalio je vrhunski stručnjak, profesor s Queen Square Hospital u Londonu', prenosi HRT.

Rekao je da, unatoč svemu, vjeruje hrvatskom javnom zdravstvu. 'Da ne funkcionira, ne bih svoju obitelj niti sebe liječio u sustavu', rekao je Chudy. Istaknuo je da nije protiv privatnog zdravstva, no da postoje privilegirane privatne klinike.

'Postoje privatne poliklinike koje imaju pravo raditi na tzv. crvene uputnice, pri čemu su povlaštene. Druge poliklinike nemaju pravo raditi na crvene uputnice, pa nisu povlaštene', istaknuo je Chudy i naglasio važnost sveučilišnih bolnica.

  • +12
Lina Budak Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Voditelj Aleksandar Stanković zapitao je Chudyja i za komentar slučaja Line Budak, kojoj su, kako je pokazalo izvješće pravobraniteljice Šimonović Einwalter objavljeno danas na televiziji N1, povrijeđena prava na zdravlje. Chudy nije želio komentirati taj slučaj, no progovorio je o solidarnosti liječnika.

'Mi liječnici smo isto ljudi. Koji put ima onih koji baš i ne razmišljaju u dobroj namjeri. Da to nije tako, onda ne bi bio nekakav Mengele u povijesti čovječanstva. Ne bi se događali zločini za vrijeme Drugog svjetskog rata, gdje su japanski specijalizanti kirurgije vježbali na živim zarobljenicima, Kinezima, abdominalnu kirurgiju tako da su ih bez anestetika rezali', rekao je.