BORBA PROTIV KORUPCIJE

Danski veleposlanik 'umro od smijeha' na usporedbu s Hrvatskom

10.12.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Građani očekuju da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju smanjiti korupciju u našoj zemlji, rezultat je istraživanja koje je Transparency International Hrvatska (TIH) naručio povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Prema rezultatima istraživanja koje je predstavio Zorislav Antun Petrović iz TIH-a, građani očekuju da će se korupcija smanjiti u svim sektorima, a najviše u sudstvu, zdravstvu i političkim strankama. Rezultat je još zanimljivi ako se uzme u obzir to da hrvatski građani ne smatraju Europsku uniju uspješnom u suzbijanju korupcije. Građani smatraju da će se korupcija smanjiti jer će se ulaskom u Europsku uniju ojačati kontrola rada javnih tijela. Hrvatska je od početka pristupnih pregovora s Europskom unijom ostvarila određene uspjehe u borbi s korupcijom, a kao razloge smanjenja, naveo je Petrović, građani vide dosljednije provođenje istraga, bolji rad nadzornih tijela i bolju edukaciju građana.

Nakon Petrovića govorio je Marin Mrčela, predsjednik GRECO-a, tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije, kao sudac izrazivši žaljenje što istraživanjem TIH-a nije obuhvaćen i DORH te retorički zaključivši: 'Valjda se boje pitati ima li korupcije u Državnom odvjetništvu.' Također je rekao da je sudstvo samo dio pravosuđa, nezadovoljan što se na njegov fah svaljuje korupcijski teret cijeloga sustava.

Zanimljivo je bilo i izlaganje Paola Berizzija iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, koji je kazao da se 1 posto BDP-a Europske unije nalazi u sivoj zoni korupcije. Istaknuo je značenje borbe protiv korupcije koju je Europska unija ugradila u proces kroz koji tijekom pregovora o članstvu moraju proći nove članice, ali i sustav monitoringa članica Bugarske i Rumunjske. Berizzi misli da je Hrvatska dosta učinila u procesu borbe protiv korupcije i tu je posebno spomenuo USKOK, ali je dodao da se treba više plijeniti imovina stečena na koruptivni način, a ne samo slati u zatvore, jer je 'najbolje udariti po džepu'.

Što se budućnosti Hrvatske tiče, Europska unija samo traži da se ispune sve obaveze preuzete potpisivanjem pristupnog ugovora te tim putem nastavi i nakon ulaska u EU. Pohvalio je dosadašnje napore Hrvatske u borbi protiv korupcije te rekao da je mnogo napravljeno jer su se prije neki ljudi činili nedodirljivima, a neke stvari neostvarivima, ali se to promijenilo.

Poručio je građanima da je nužno prijaviti svaku korupciju za koju znaju i da treba početi od svoga susjeda, naravno ako je korumpiran. Na kraju izlaganja Berizzi je izrazio nadu da će Hrvatska biti toliko uspješna u borbi protiv korupcije da s trona nekorumpiranih zemalja svrgne Dansku, što je izazvalo grohotan smijeh danskog veleposlanika Boa Erica Webera, ali i ostalih prisutnih.

Još su govorili Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, i Rajko Ostojić, ministar zdravstva, koji su se osvrnuli na dostignuća u svojim sektorima u borbi protiv korupcije.