TRIJUMF AUTSAJDERA

Danska šokirala moćnu Nizozemsku

09.06.2012 u 19:52

Bionic
Reading

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini odigrana je prva utakmica u skupini B. Na stadionu Metalista u Harkivu Danska je nokautirala Nizozemsku 1:0

Prvi dvoboj u 'skupini smrti' otvorila su dva bivša europska prvaka, a na kraju se pobjedom osladio autsajder. Danska je šokirala moćnu Nizozemsku i upisala sedmi trijumf u njihovom 29. međusobnom okršaju. Dok Danci mogu slaviti tri velika boda osvojena protiv suparnika koji se razbacivao prije utakmice bahatim izjavama, Nizozemce čeka teška misija jer se sada moraju vaditi protiv Poljske i Njemačke.

Nizozemska je krenula silovito. 'Oranje' je od prve minute htjelo pokazati tko je gazda, ali rastrčani i borbeni Danci su dobro parirali jednom od favorita Eura te su naposljetku i zabili. U 24. minuti je Krohn-Dehli 'lažnjakom' izbacio iz igre nesigurnu nizozemsku obranu te je iz blizine poslao loptu u mrežu kroz noge Stekelenburga.

S druge strane nesreća (vratnica Robbena), sebičnost u pojedinim trenucima, nepreciznost i nesavladivi vratar Andersen bili su razlozi zašto i aktualni viceprvak svijeta u prvom dijelu nije došao do pogotka.

Nastavak je odmah donio pritisak Nizozemske koja je pucala iz svih pozicija, ali udarci Robbena, Van Persieja, Van Bommela i Affelayja fijukali su pored vratnica ili ih je zaustavljala izvrsna danska 'jedinica'. Bila je to prava opsada.

Ipak, Danci su u 53. minuti stvorili novu fenomenalnu situaciju kojom su mogli sve riješiti, ali ovoga puta dok se lopta 'šetala', nikoga nije bilo na nizozemskom petercu. Nizozemci su i dalje stiskali (i promašivali), Danci povremeno pokazivali zube, no nije bilo promjene rezultata.

U 71. minuti nizozemski izbornik Van Marwijk je pojačao ofenzivu, u igru je stavio Van der Vaarta i prvog strijelca kvalifikacija Huntelaara koji je nekoliko minuta kasnije izgubio dvoboj 'jedan na jedan' s vratarom Andersenom. U završnici utakmice u napadu 'oranja' pojavio se i Kuyt (Van Persie je ostao u igri), no hrabra Danska je izdržala i šokirala nogometni svijet, a ponajviše brojnu nizozemsku navijačku vojsku koja je pohodila ovu utakmicu.

Dodajmo još da je lijevi branič 'oranja' Jetro Willems sa 18 godina i 72 dana postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao na Euru. Nadmašio je time Belgijanca Enza Scifa koji je 1984. protiv Jugoslavije zaigrao sa 18 godina i 115 dana starosti.

EURO, Skupina B, 1. kolo
Nizozemska 0 1 Danska
Strijelci
0:1 M. Krohn-Dehli (24')
Sastavi
M. Stekelenburg
R. Vlaar
J. Heitinga
J. Willems
G. Van Der Wiel (84' D. Kuyt)
N. De Jong (70' R. Van der Vaart)
M. Van Bommel
I. Afellay (70' K. Huntelaar)
A. Robben
R. Van Persie
W. Sneijder
S. Andersen
D. Agger
S. Kjaer
S. Poulsen
L. Jacobsen
N. Zimling
W. Kvist
M. Krohn-Dehli
D. Rommedahl (83' T. Mikkelsen)
N. Bendtner
C. Eriksen (73' L. Schone)
Žuti kartoni
M. Van Bommel 66'
S. Poulsen 79'