UZ AMERIČKU POTPORU

Prva pošiljka zrakoplova F-16 na putu prema Ukrajini

10.07.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Prva pošiljka zrakoplova F-16 već je na putu prema Ukrajini iz Danske i Nizozemske i zrakoplovi će ovo ljeto letjeti ukrajinskim nebom, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

Govoreći na događaju na margini samita NATO-a u Washingtonu, Blinken je rekao da će idućih dana biti predstavljen snažan paket pomoći za Ukrajinu koji će izgraditi jasan i snažan most prema članstvu u NATO-u.

"Zadovoljstvo mi je što također mogu objaviti da se u trenutku dok ovo govorimo odvija transfer F-16 zrakoplova iz Danske i Nizozemske", rekao je.

"I ti će zrakoplovi ... ovog ljeta letjeti ukrajinskim nebom kako bi osigurali da se Ukrajina može nastaviti učinkovito braniti od ruske agresije."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošli tjedan da tijekom ljeta želi udvostručiti kapacitete ukrajinske protuzračne obrane i da treba još najmanje sedam sustava za protuzračnu obranu Patriot.

Države članice NATO-a najavile su da će Ukrajini poslati još pet dodatnih sustava Patriot i druge sustave za protuzračnu obranu. Na ovom samitu u Washingtonu, na kojem se obilježava 75. godina Saveza, očekuje se da će obećati još pomoći.

U zajedničkom priopćenju čelnika SAD-a, Danske i Nizozemske navodi se da su danska i nizozemska vlada u procesu doniranja zrakoplova F-16 Ukrajini, s potporom SAD-a.

"Zahvalni smo Belgiji i Norveškoj što su obećale dodatne zrakoplove i drugim članicama Koalicije za zračne snage na njihovoj potpori", navodi se u priopćenju.