smrtonosna infekcija

Danska diže ogradu dugu 70 kilometara na njemačkoj granici radi obrane od svinjske gripe

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2018 12:57
  • Objavljeno 22.03.2018 u 12:57
Danska diže ogradu dugu 70 km na njemačkoj granici radi obrane od svinjske gripe

Danska diže ogradu dugu 70 km na njemačkoj granici radi obrane od svinjske gripe

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Danska je u četvrtak objavila da će izgraditi 70 kilometara dugu ogradu na njemačkoj granici radi obrane od divljih svinja koje mogu prenijeti smrtonosnu infekciju afričke svinjske gripe na farme te ugroziti svinjogojsku industriju u zemlji

Premda u zemlji nije zabilježen ni jedan slučaj, širenje bolesti u istočnoj Europi izazvalo je zabrinutost u zemlji koja izvozom svinja zaradi 5,5 milijardi dolara na godinu.

Virus, koji izaziva afričku svinjsku gripu, bezopasan je za ljude i ostale životinje, ali za divlje svinje i farme svinja bolest je smrtonosna u gotovo svim slučajevima unutar 10 dana. Ne postoji cjepivo protiv nje.

Ako bi bolest izbila u Danskoj, prekinuli bi se na neko vrijeme svi izvozi neeuropskim zemljama, dok bi za druge članice EU-a bio blokiran samo izvoz iz pogođenog područja u Danskoj, rekla je vlada.

Bolest postoji u Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Estoniji, Latviji i Litvi i nedavno se približila Danskoj, prema vladinim podacima.

Sporazum u četvrtak između vlade i njezina saveznika Danske narodne stranke, koja zajedno drži parlamentarnu većinu, također uključuje veće kazne za ilegalne uvoze hrane i propuste u ispravnom čišćenju vozila za prijevoz životinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!