dva ključna razloga

Dani ponosa i slave: Hajduk svrstan na prestižni popis 11 klubova koji su mijenjali povijest

12.02.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Britanski istraživač povijesti nogometa Chris Lee nedavno je na svom blogu objavio članak pod naslovom "11 klubova koji su promijenili tijek nogometne povijesti", uvrstivši na taj prestižni popis i splitski Hajduk, kao jedini klub iz istočne Europe koji se našao među "11 veličanstvenih"

"Istraživao sam korijene nogometa za svoju novu knjigu 'Priče o porijeklu: Pioniri koji su nogomet odnijeli u svijet'. Tijekom tog procesa razmišljao sam o najutjecajnijim i najznačajnijim nogometnim klubovima, napiso je Lee, a prenijela Slobodna Dalmacija.

"Klub je morao imati značajan utjecaj na razvoj nogometa u svojoj zemlji ili izvan nje u trenutku kada je još trebalo obaviti neku progresivnu promjenu precizira britanski autor, dodajući kako klub "ne mora više ni postojati, ali mora imati nasljeđe".

Potom Lee nabraja svojih 11 povijesnih favorita: engleske klubove "Sheffield", "Blackburn Olympic", "Corinthian FC" i "Dick, Kerr Ladies", škotski "Queen's Park", brazilski "Vasco da Gama", urugvajski "Nacional", argentinski "Alumni Athletic Club", španjolski "Athletic Bilbao", talijansku "Genou" i splitski "Hajduk".

Pet britanskih klubova, tri južnoamerička, dva iz ostatka zapadne Europe i – Hajduk.

Britanski autor navodi dva značajna doprinosa splitskoga kluba povijesti svjetskog nogometa, oba iz sredine prošlog stoljeća – odlazak cijele momčadi u partizane 1944. godine te osnivanje prve organizirane navijačke skupine (Torcide) u Europi 1950. godine.

"Ne samo da je splitski Hajduk bio ključni svjetionik za okupiranu naciju tijekom Drugog svjetskog rata, već je klub zaslužan i za uvođenje 'ultras kulture' u Europu.

'Kultura pjesme i navijanja na kraju se proširila diljem Europe, ali to su omogućili navijači Hajduka', naeo je Lee.