VAKULA NAJAVLJUJE

Danas stižu snijeg, olujna bura i zahlađenje!

23.01.2015 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon prognoza relativno toplog dosadašnjeg vremena diljem Hrvatske te mjestimične obilne kiše danas su se već počele ostvarivati i one o jačanju vjetra, pa i padanju snijega u višem gorju, primjerice na Pargu i Zavižanu, a uskoro će padati i u nižim krajevima, navečer i osobito sljedeće noći, te u nekim nizinama

Zbog olujne bure već su uvedena ograničenja u prometu ponegdje na Jadranu, poglavito sjevernom, te u područjima uz njega, a umjeren, gdjegod i jak vjetar, puše i još više će puhati u kontinentalnoj Hrvatskoj, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula..

Tijekom dana će poteškoće, ili barem pozorniju vožnju, prouzročiti i najprije padanje, zatim i zadržavanje snijega na tlu u Gorskome kotaru i Lici, u kojima će snježni pokrivač do kraja petka biti većinom veći od 5 cm, a mjestimice, ponajprije na području Otočca, Plitvica i Korenice, i veći od 20 cm. Do subote ujutro poneki će se centimetar mjeriti i u mnogim mjestima središnje i posebice istočne Hrvatske, ali i u višim dijelovima unutrašnjosti Dalmacije.

Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a izdali su posebna upozorenja za buru, valovitost mora i nevere.

Oborine ponegdje i za vikend

Povremenog mjestimičnog snijega, mjestimice i kiše, u unutrašnjosti će Hrvatske biti i tijekom vikenda, sutra gotovo posvuda, a u nedjelju uglavnom u Lici i istočnim krajevima. Na Jadranu će prevladavati suho, pa i barem djelomice sunčano, a mogućnost kiše bit će najveća u nedjelju na dubrovačkome području.

Hladnije!

Nakon današnjeg, još jednog iznadprosječno toplog jutra, većinom i poslijepodneva, koji će dodatno povećati pozitivno odstupanje dosadašnjeg dijela siječnja, sljedećih dana temperatura zraka će biti bliža prosječnim vrijednostima posljednjeg siječanjskog tjedna, gdjekad i malo niža, ali hladnoća slična onoj potkraj prosinca i početkom siječnja gotovo se sigurno neće ponoviti.

No nekima bi osjećaj hladnoće mogao biti pojačan zbog povremeno umjerenog, mjestimice i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a na Jadranu umjerene i jake, često i olujne bure, barem na udare.