VREMENSKA PROGNOZA

Danas se još kuhamo, a već sutra stiže nagla promjena koja će mnogima pomrsiti planove

21.06.2018 u 07:12

Bionic
Reading

Pred nama je još jedan radni dan koji će većina provesti uz vrućinu i mnogo sunčanih sati, kako i priliči prvom danu kalendarskog ili astonomskog računanja ljeta. Zatim dolazi produljeni vikend, a s njime i promjena vremena koja bi nekima, na žalost, mogla pokvariti planove, donosi vremenska prognoza HRT-a. Na Jadranu će u petak prolazno biti kiše i grmljavine, na sjeveru i obilnije, a zapuhat će jaka bura, na udare i olujna, s kojom će pritjecati hladniji zrak. I na kopnu od petka dosta hladnije od prosjeka za kraj lipnja. U petak će biti kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom, obilnijih na zapadu, potom uglavnom suho uz i dalje zamjetan sjeverni vjetar

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u četvrtak će biti većinom sunčano i vruće, a ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar uglavnom slab jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 30 i 32 °C. I u središnjoj Hrvatskoj vruće, i do 33 °C, uz obilje sunca te većinom slab južni i jugozapadni vjetar. Ujutro lokalno može biti magle. Prema kraju dana u najsjevernijim krajevima porast vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, javlja HRT.

Najniža jutarnja temperatura također između 17 i 20 °C. U gorju i na sjevernom Jadranu sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, iz koje je u gorju poslijepodne moguć lokalni pljusak praćen grmljavinom. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu i zapadnjak uz većinom malo valovito more. U noći će zapuhati jugo. Najniža temperatura po kotlinama oko 15 °C, na moru pak oko 22 °C, a najviša od 27 do 31 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano i vruće, a poslijepodne je u unutrašnjosti Dalmacije velika vjerojatnost jačih razvoja oblaka te ponekog pljuska i grmljavine. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura oko 31 °C, a najniža jutarnja od 18 °C u Zagori do 24 °C na obali i otocima. I na krajnjem jugu Hrvatske, kao i u ostatku Dalmacije - uglavnom sunčano, ali uz samo malu vjerojatnost lokalnog popodnevnog pljuska, ponajprije u Konavlima i dolini Neretve.

U petak stiže velika i nagla promjena, pa ponovno stabilnije, ali svježije. U unutrašnjosti će se prolazno jače naoblačiti s kišom i grmljavinom, a na zapadu i obilnijim oborinama. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u gorju sjeveroistočnjak, i temperatura će se osjetno sniziti.

Od subote uglavnom suho, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te dosta hladnije od prosjeka. I Jadran će u petak zahvatiti prolazno jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, osobito sjeverni dio, gdje je vrlo velika vjerojatnost i obilnije oborine te nevremena. Slabo do umjereno jugo najprije će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru s olujnim udarima. Od subote barem djelomice sunčano, ali svježije, te i dalje uz umjerenu do jaku buru.

  • +18
Jako nevrijeme pogodilo je Zagreb u prvoj polovici lipnja Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic