PLAGIRANJE

Danas odluka o tome je li Brkić prepisao diplomski rad

14.07.2015 u 07:45

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagrebu u utorak će odlučivati o slučaju diplomskog rada Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a. Hoće li odluka biti donesena danas ili koji dan kasnije, odlučit će sutkinja Tamara Bogdanović kojoj je dodijeljen Brkićev predmet

Visoka policijska škola, podsjetimo, prošle je godine donijela odluku o poništenju 19 diplomskih radnji jer je revizija utvrdila da se radi o plagijatima. Među inima bila je i Brkićeva koji ju je obranio u lipnju 2011. kada je bio zamjenik ravnatelja policije.

Revizija je utvrdila da je Brkićev rad pod nazivom 'Organizacijske razine MUP-a' plagijat, odnosno da je velik dio u njemu prepisan od Stanka Tomića, policijskog načelnika koji ju je napisao dvije godine ranije.

Protiv rješenja za poništenjem diplome Brkić je u proljeće 2014. pokrenuo spor o kojem će se danas odlučivati.

U vrijeme kada je afera došla do medija Brkić ju je nazvao političkim obračunom, a prema riječima šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, Brkić je tada ponudio i ostavku na mjesto glavnog tajnika stranke.

Nekoliko dana nakon toga Karamarko je u emisiji 'Oporbeni zarez' na Hrvatskom radiju kazao da će Brkić biti smijenjen ako Upravni sud utvrdi da je plagirao diplomski rad na Visokoj policijskoj školi.

Bude li Brkić dokazan plagijat na sudu HDZ će se naći u nezgodnoj situaciji jer osim što je glavni tajnik Brkić je i šef izbornog stožera. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga Karamarko i s te funkcije maknuti. Kao što je tportal već pisao HDZ-ovu pobjedu na parlamentarnim izborima nastojat će, među ostalima, izboriti troje ljudi koji su, po sili zakona ili po vlastitom uvjerenju, trenutno pod policijskim istragama ili u iščekivanju optužnice. Uz Brkića tu su još direktorica kampanje Josipa Rimac i koordinator za 9. izbornu jedinicu Božidar Kalmeta.

Protiv Kalemte je podignuta optužnica u aferi Remorker kojom ga tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Protiv Rimac pak Državno odvjetništvo u Šibeniku prvo je istraživalo sumnjivi nesrazmjer imovine njene obitelji i njihovih primanja, a u lipnju 2014. USKOK je protiv kninske gradonačelnice i još dviju osoba pokrenuo istragu zbog nezakonitog stjecanja vlasništva nad stambenim prostorom.