'PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE'

Dan slobode medije u znaku presuda za sramoćenje

30.04.2014 u 16:45

Bionic
Reading

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je danas novinare i medijske radnike da Svjetski dan slobode medija i ove godine obilježe tradicionalnom akcijom 'Pet minuta gromoglasne tišine', te da u subotu, 3. svibnja, od 11,55 do 12 sati svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje upozore da sve lošiji položaj novinara ugrožava slobodu medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje

U priopćenju u povodu Dana slobode medija, SNH tvrdi da se pritisci na novinare povećavaju te da je u Hrvatskoj na djelu 'retrogradni proces ušutkivanja novinara, a time i eliminiranje neovisnog i kritičkog novinarstva'.

'Posljednja nepravomoćna sudska presuda za tzv. sramoćenje kojom je naša kolegica Slavica Lukić kažnjena plaćanjem kazne od 26.000 kuna pokazala je da za to kazneno djelo može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu, ali je sudac ocijenio da ta istina nije u javnom interesu. Ovakav zakon i ovakva presuda sramoćenje su Hrvatske i naše slobodarske tradicije', tvrdi se u priopćenju SNH.

Upozorava se i na dokidanje stečenih prava novinara i medijskih radnika, budući da se kolektivni ugovori ukidaju, a nakladnicima je kroz sustav RPO-a omogućeno da novinare angažiraju bez zasnivanja radnog odnosa.

SNH tvrdi da se u slučajevima RPO suradnika zapravo radi o nesamostalnom radu i obvezama koje proizlaze iz radnog odnosa, ali inspekcije rada pred tom činjenicom 'uglavnom zatvaraju oči'.

'Postavlja se pitanje kakve uvjete za objektivno izvještavanje imaju novinari kojima poslodavci svakodnevno prijete otkazom i raskidom suradnje, jednostrano im smanjuju plaće, zakidaju ih za dodatke za prekovremeni i rad nedjeljom', kaže se u priopćenju i podsjeća da bez slobodnih novinara nema ni slobode medija, a time ni demokratskog društva.

Dan 3. svibnja Glavna skupština UN-a je 1993. proglasila Svjetskim danom slobode medija, želeći podsjetiti Vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja.