PORAZNA STATISTIKA

Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama oglasili se Plenković, Bošnjaković, Divjak, Bernardić...

22.09.2019 u 12:14

Bionic
Reading

U spomen na 22. rujna 1999., kad je bivši policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec i odvjetnicu Hajru Prohić te Gordanu Oraškić, stranku u brakorazvodnom postupku, Hrvatska danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom oglasili su se i brojni političari i dužnosnici

Jedna od najvećih prepreka u rješavanju ovog problema je nizak broj prijava nasilja nad ženama, a razlozi su brojni - strah od počinitelja, nepovjerenje u nadležne institucije, osjećaj krivnje i odgovornosti te mnogi drugi. Iako se broj ubojstava smanjio, statistika je i dalje poražavajuća. Naime, u prvih devet mjeseci prošle godine sedam je žena izgubilo život zbog nasilja u obiteljskoj ili partnerskoj vezi.

Zabrinjava činjenica da je u Hrvatskoj 58% mladih u dobi od 16 do 26 godina doživjelo nasilno ponašanje u partnerskim vezama, više od dvije trećine doživljavalo je takva ponašanja duže vrijeme, a najčešće je riječ o psihičkom nasilju.

Rezultati su to istraživanja o nasilju u partnerskim vezama provedenog u okviru projekta "Love&Respect – prevencija nasilja u adolescentskim vezama" koje se, osim u Hrvatskoj, provodi u još šest europskih zemalja.

Vlada će uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. Potvrdio je to i premijer Andrej Plenković, koji je u svojoj poruci povodom današnjeg dana rekao kako Vlada ima nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama.

Žrtvama nasilja putem Facebooka obratila se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

'Stani i razmisli. Nitko ne zaslužuje nasilje. Nitko ne smije trpjeti nasilje i važno je nasilnika prijaviti. Nemoj trpjeti nasilje, prijavi nasilnika, prokaži nasilnika. Tako štitiš sebe, tako štitiš svoju obitelj, tako štitiš svoje prijatelje. Prekini šutnju. Svi trebamo dati podršku i kao društvo trebamo prestati šutjeti, a ti zaslužuješ bolje i vrijediš više'', poručila je ministrica u video zapisu.

  • +5
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Središnji događaj obilježavanja Dana žrtava nasilja nad ženama održan je u Općinskom sudu u Novom Zagrebu. Ivana Mašić, predsjednica suda, kazala je da se svake godine okupljaju ispred vrata kako bi se sjetili nevinih žrtava, ali i zato da bi posIlali jasnu i nedvosmislenu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira, prenosi HRT.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, izjavio je da smo ove godine svjedočili tome da se u Đakovu u centru za socijalnu skrb dogodio manijakalni zločin.

  • +2
Davor Bernardić položio cvijeće za Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Povodom Dana žrtava nasilja nad ženama, cvijeće je ispred zagrebačkog Općinskog suda gdje se spomenuti zločin dogodio položio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić kao i predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš.

Bernardić je rekao kako je u Hrvatskoj, na žalost, nasilje u porastu - nasilje prema drugačijima po bilo kojoj osnovi ili pak onima koji su slabiji. 'U Hrvatskoj su u pravilu uvijek to žene. Zbog toga smo zabrinuti jer se Istanbulska konvencija ne provodi', rekao je.

Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a, izjavila je da je stopa nasilja izuzetno visoka. Forum žena SDP-a smatra da se moraju izdvojiti ozbiljna financijska sredstva za provedbu Istanbulske konvencije.