novi igrač

Damir Vanđelić je osnovao stranku, zove se Republika

02.12.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Damir Vanđelić, bivši predsjednik NO Ine i bivši ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, predstavio je u subotu novu stranku Republika, koja obećava povećanje plaća za 50 posto kroz četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova i reformu poreznog sustava.

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika stranke Republika izabran je Vanđelić, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević.

"Ključni razlozi odlaska građana iz Hrvatske su nepovjerenje u institucije, nepravda na svakom koraku i nejednake šanse bez obzira na stvarni doprinos Hrvatskoj i nečiju sposobnost. Da, imamo Hrvatsku, ali da bi opstala, trebamo stabilne institucije i sustave kontrole i ravnoteže moći u državi", rekao je Vanđelić.

Poručio je da žele biti predvodnici promjena za Hrvatsku iz koje građani neće odlaziti i koja neće biti na dnu EU-a po skoro svim kriterijima. Građane je pozvao da se pridruže stranci kako bi zajedno radili na ostvarivanju ciljeva ekonomskog blagostanja, manjih poreza, jednakih šansi i sigurnije budućnosti.

Vanđelić je najavio da će stranka ići na sve izbore iduće godine, a očekuju pobjedu na parlamentarnim izborima.

Prihvatljivi su im koalicijski partneri koji prihvaćaju njihov program, a obavili su dosta razgovora, među kojima su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i udruga Glas poduzetnika.

Upitan je li jedan od mogućih koalicijskih partnera HDZ, potpredsjednici i članovi Predsjedništva glasno su odgovorili - ne, a u vezi šibensko-kninskog župana Marka Jelića i njegove stranke AP Vanđelić je rekao kako će nastaviti razgovore te se nada da će biti uspješni.

Damir Vanđelić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Vanđelić je poručio kako je njihova ideologija "široko centristička".

"Budući da sam odrastao u siromašnoj obitelji imam elemente socijalnih politika, a također kao netko tko je poduzetnik, netko tko je bio u Domovinskom ratu, jasno mi je da morate imati određene strategije koje bi se pripisivale takozvanim desnim opcijama. Smatram da smo mi dovoljno široki, a ekstreme apsolutno nećemo prihvatiti", istaknuo je.

Potpredsjednica stranke Škare Ožbolt rekla je da su napravili niz mjera kako ubrzati postupke u pravosuđu i napraviti ih transparentnijima, razmišljaju o izravnom biranju glavnog državnog odvjetnika, žele donijeti zakon o transparentnosti svih javnih troškova, registar državne imovine i uvesti umjetnu inteligenciju u državnu upravu, čime bi se, primjerice, skratili rokovi za dobivanje građevinske dozvole.

  • +18
Damir Vanđelić je osnovao stranku Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Na konferenciji je istaknuto kako su stranku osnovali dokazani pojedinci iz različitih sfera društva, a program stranke obuhvaća populacijsku i socijalnu politiku, mirovinski sustav, javne financije, državnu imovinu, javnu upravu, zdravstvo, nacionalnu sigurnost, obranu i branitelje, vanjsku politiku, pravosuđe i borbu protiv korupcije, energetiku i zaštitu okoliša itd.