ZBRAJAJU SE LITRE

Dalmaciju zalila povijesna količina kiše

13.10.2015 u 10:41

Bionic
Reading

U nekim dijelovima Hrvatske za vikend su pale rekordne kiše koje su mjestimično nadmašile mjesečne prosjeke te uzrokovale bujice i poplava, a prognoze za srijedu i četvrtak najavljuju novi val

Prema DHMZ-u u Komiži, gdje se svakodnevna mjerenja rade od 1981., nikada do sada tijekom 24 sata u listopadu, od 7 sati jednoga dana do 7 sati drugoga, nije palo 72,6 litara kiše po četvornome metru, kao što je palo od subote na nedjelju, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

U Lipiku je 11. listopada u 8 sati izmjereno 46 mm dok je rekord do sada iznosio 42,3. I u nekim drugim hrvatskim gradovima količine kiše približile su se rekordnim, primjerice u Metkoviću gdje je palo 72 mm.

Na splitskome Marjanu, ističe Vakula, podatak je još 'teži'. Prvi put od početka mjerenja 1948. godine najveća dnevna količina oborine u listopadu bila je veća od 100 litara – u nedjelju ujutro izmjereno je 102,8 litara!

Podaci DHMZ-a pokazuju da je sa subote na nedjelju najviše kiše palo na splitskom aerodromu Resnik, čak 130 mm, dok je u Šibeniku palo 105,3 litara kiše po četvornom metru.

I za Split i za Šibenik te su količine veće od listopadskog prosjeka. U Splitu je listopad s prosječnih 77,7 litara kiše inače četvrti najkišovitiji mjesec, a u Šibeniku je sa 82,6 litara treći najkišovitiji mjesec u godini. Količine kiše koje su pale tijekom subote u Splitu i Šibeniku tek su nešto manje od prosjeka za studeni, koji je inače u oba grada najkišovitiji mjesec u godini.

U Šibeniku je u prvih deset dana ovog mjeseca već palo 178.7 litara kiše, što je 216 posto mjesečnog prosjeka. U Splitu su u listopadu do nedjelje pale 133 litre kiše, što je ukupno 171 posto mjesečnog prosjeka, piše Crometeo.