INICIJATIVA HUP-a

'Dalmaciji treba novi administrativni ustroj'

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 16.03.2010 13:06
  • Objavljeno 16.03.2010 u 12:29
Hrvoje Marušić

Hrvoje Marušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama HUP-a Dalmacije, čelnik udruge Hrvoje Marušić je pozvao Vladu, Sabor i saborske zastupnike iz Dalmacije na pokretanje inicijative za novi regionalni i administrativni ustroj te stvaranje zakonskog okvira za formiranje tijela koje bi donijelo strategiju regionalnog razvoja

Hrvoje Marušić odbacio je eventualna podmetanja o političkim motivima inicijative za regionalizaciju Hrvatske te naglasio da je isključivo riječ o ekonomskoj nužnosti. Kao primjer neučinkovitosti sadašnjeg administrativnog ustroja naveo je Dalmaciju koja je rascjepkana između četiri županije s minornim i beznačajnim ovlastima.

Inicijative bez odjeka

Posljednjih nekoliko mjeseci iz HUP-a su centralnoj vlasti adresirane dvije inicijative. Prva je bila ona za demilitarizaciju ratne luke Lora, a druga za otklanjanje prepreka za realizaciju gotovih projekta u Dalmaciji koji su na čekanju zbog neučinkovitosti i opstrukcija uprave i lokalne samouprave. Hrvoje Marušić nam je potvrdio da nisu dobili nijednu povratnu informaciju od centralnih vlasti i Vlade na njihove molbe i apele.

Dobar primjer lošeg funkcioniranja lokalne samouprave je i grad Split. Marušić navodi da Split nema teritorijalnu nadležnost, primjerice, nad žnjanskim platoom, nad bivšom vojarnom na Dračevcu, nad ratnom lukom Lora, nad dva željeznička kolodvora i nad lokacijom tvrtke Dalmacijavino u gradskoj luci.

'Centralna vlast nije u stanju sagledati stanje u Dalmaciji. Dalmacija kao regija jedina može kvalitetno donijeti strategiju regionalnog razvoja. Govorim Dalmacija, ali pritom mislim i na Slavoniju, Liku, Istru i zagrebačku regiju. Problemi slavonskih poduzetnika nisu ni približno slični problemima poduzetnika u Dalmaciji. U Saboru postoji Odbor za regionalni razvoj, ali mi nemamo nikakve informacije što i kako on uopće radi', rekao je Marušić.

On također odgovorno tvrdi da nakon privatizacije škver neće i ne može biti isti, a trebao bi biti u funkciji budućeg velikog nautičkog centra u Lori. Naveo je i brojne primjere inicijativa i projekata koji su na čekanju zbog neučinkovitosti administracije. Na takav način se uprava i lokalna samouprava više neće imati iz čega financirati. 'Mi tražimo i molimo odgovorne da se nešto promijeni, ne znam više što bi trebalo napraviti da se nešto pokrene. Predlažemo da se formira savjetodavni organ na nivou regije koji bi izradio strategiju, ali ne želimo osnivati paratijelo izvan zakona. Hrvatska je mala zemlja s četiri i pol milijuna stanovnika i s ovakvim gospodarstvom više ne može financirati 500 jedinica lokalne samouprave, brojne županije i centralnu vlast. Jednostavno više nema novca', zaključio je Marušić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi