SUKOB INTERESA

Dalija Orešković: Predmet Karamarko je skoro spreman

-

-

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Predmet prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa napreduje i vjerujem da ćemo vrlo brzo obavijestiti javnost kada će biti javna sjednica na kojoj će biti objavljena konačna odluka, izjavila je Hini u srijedu predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković

'Većinu potrebnih očitovanja i podataka smo prikupili, a manji dio nedostaje, što znači da je predmet skoro pa spreman za raspravljanje na javnoj sjednici i za donošenje konačne odluke', rekla je Orešković za Media Servis.

U Povjerenstvu očekuju i vjeruju da će to biti moguće sljedećeg tjedna. 'Vrlo vjerojatno ćemo do kraja ovog tjedna, najvjerojatnije u petak, objaviti i dnevni red sljedeće sjednice. Iz toga će biti vidljivo hoće li se tijekom sljedećeg tjedna donositi konačna odluka ili ne', rekla je Orešković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je 18. svibnja postupak u slučaju Tomislava Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i njegova prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. Povjerenstvo će ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i MOL-a, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Zahtjev Povjerenstvu Karamarko je podnio nakon što je tjednik Nacional objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki Drimia u vlasništvu njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

I predmet bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka (u vezi s poslovanjem tvrtke njegove bivše supruge ATO Inženjering s Hrvatskom elektroprivredom - HEP) je u obradi i kada bude spreman o njemu će se javno raspravljati, potvrdila je Orešković Hini.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!