POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Dalija Orešković i ekipa broje sitno, hoće li ih izbaciti iz novog saziva?

05.02.2018 u 11:16

Bionic
Reading

Krajem tjedna još uvijek aktualnom sazivu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Dalijom Orešković isteći će mandat. Iako je razgovor s kandidatima za novi saziv obavljen u rujnu prošle godine, novi članovi još nisu izabrani

Već do kraja tjedna trebao bi se sastati saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove koji ima zadatak od 30 prijavljenih kandidata složiti užu listu od 10 kandidata i proslijediti je na plenarnu sjednicu na izglasavanje. Zastupnici će onda s liste od njih deset za novi saziv izabrati četiri člana te predsjednika ili predsjednicu Povjerenstva.

Šef Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader za tportal kaže da će se sjednica tog tijela održati najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak, što znači da bi glasanje moglo biti održano u petak, u zadnji tren prije isteka mandata aktualnom sazivu Povjerenstva. Jesu li stranke vladajuće koalicije dogovorile tko će biti njihovi kandidati, Sanader nije odgovorio, no kako doznajemo od HDZ-ovih partnera, ništa još nije zaključeno.

Iako je uobičajeno to da prilikom izbora dođe do kompromisa, oko novog saziva nije bilo komunikacije HDZ-a i SDP-a. 'Način na koji se bira Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa ne ostavlja puno prostora za kompromis. Ta vrsta dogovora je relativno sužena jer ne postoji garancija da će u tih pet izabranih biti ijedan naš izbor, a fingiranje izbora s 10 kandidata bi poslalo lošu poruku i bilo bi zaobilaženje zakona', poručuje za tportal šef SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk.

Ni u samom SDP-u još nije pao dogovor koje će kandidate podržati, ali razgovore o tome u stranci će, kaže Bauk, obaviti vrlo brzo.

  • +4
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Hoće li među njima biti i aktualna predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, pitamo Bauka. 'Bilo bi dobro da postoji kontinuitet u radu Povjerenstva. Izvješća su im prihvaćena gotovo jednoglasno i Sabor bi doista sam sebe diskreditirao kada bi predsjednicu Povjerenstva izostavio iz izbora za sljedeći saziv', kaže Bauk.

Ne izabere li Sabor do kraja tjedna nove članove Povjerenstva, od ponedjeljka ono zapravo neće postojati jer starom sazivu mandat istječe 11. veljače. Tako bi se lako moglo dogoditi da Povjerenstvo, pred kojim su još uvijek neki zvučni predmeti, poput onih Kolinde Grabar Kitarović, Martine Dalić i Zdravka Marića, prestane funkcionirati, kao što se to već dogodilo prije nekoliko godina.