TRAŽI JEDINSTVEN STAV O INI

Dalić: Nemojte donositi sud o poreznoj reformi prema jednoj mjeri

29.10.2016 u 11:37

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić bila je gošća 'Intervjua tjedna' Hrvatskog radija. Pritom se osvrnula na netom predstavljenu poreznu reformu, ali i na sudbinu sisačke rafinerije i odnos Ine i MOL-a

Ministarstvo gospodarstva, najavila je među ostalim Dalić, mijenjat će ime. Prilikom izmjena Zakona o ustrojstvu Vlade, koji se mijenja zbog dodavanja novog ministarstva zaduženog za imovinu, Ministarstvo gospodarstva promijenit će ime u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, potvrdila je Dalić.

Progovorila je i o prvim potezima u Ministarstvu i ekipiranju. 'Sve o čemu govorim ne može i neće biti rezultat samo mog rada. Ja ću u poslu imati uspjeha koliko ću imati dobre suradnike i koliko će oni prionuti ostvarivanju ciljeva. Tjedan dana sam u Ministarstvu, zatekla sam pozitivnu atmosferu, nastojala sam ne samo raditi s pomoćnicima, nego čuti sve ideje, nisam uspjela obići sve zaposlene, ali središnje uprave jesam. Uskoro će biti imenovani državni tajnici, oni jesu politička imenovanja, no do druge godine mandata doći će i ravnateljska razina kao profesionalna struktura upravljanja. O tome se manje govori, ali Vlada ima i taj cilj', kazala je Dalić za Hrvatski radio.

Iako su okviri porezne reforme predstavljeni prije samo nekoliko dana, već je uslijedio niz i pozitivnih i negativnih reakcija. 'Mislim da je očekivano da su reakcije različite, nije realno očekivati da postoji jednodušna podrška ili protivljenje. Naglasila bih i zamolila sve da analiziraju sve aspekte porezne reforme i utjecaj na konkretno poslovanje, poduzetnike i osobu. Ministar financija naglašavao je da se radi o sveobuhvatnoj reformi jer dolazi do promjena u cjelokupnom poreznom sustavu. One su dominantne u pravcu poreznog rasterećenja, a tamo gdje ima poreznog povećanja, poduzetnici i osobe imaju koristi i od poreznog rasterećenja. Konačan utjecaj porezne reforme na nekog poduzetnika i građana ne treba procjenjivati samo kroz jednu mjeru. Izvlačenje jedne mjere daje pogrešnu sliku. Nemojmo donositi sud vađenjem pojedinih mjera iz paketa jer cijeli paket donosi efekte na proračun', kazala je Dalić.

Osvrnula se i na kritike koje dolaze od ugostitelja i turističkih djelatnika. 'Ove primjedbe jesu područja gdje naizgled dolazi do povećanja poreznog tereta. Nekima kao, primjerice, u turizmu, povećanje PDV-a koji neće moći prenijeti kroz cijenu na potrošače izgleda poprilično veliko. Ali u poreznoj reformi predlaže se da se stopa poreza na dobit kod poduzetnika snižava na 12 posto. Spominjanje turizma treba jasno definirati, ne radi se tu o ukupnom turizmu, nego uslugama kafića i restorana. Smještaj i srž turističke usluge ostaje na nižoj stopi. Kod ugostitelja dolazi do poreznog rasterećenja dohotka i to će imati efekta na promet', kazala je Dalić.

Od prethodnih vlada čula su se razna obećanja. Upitana kako konačno prijeći s riječi na djela, Dalić je kazala: 'Ne vidim drugog načina nego da počnemo provoditi ono čemu govorimo. To znači, za mene konkretno, otići u Ministarstvo, sastati se s ljudima, čuti što rade i do koje su točke u pripremama i uklanjanju određenih administrativnih barijera i analiziranju pravilnika odmakli i dogovoriti se kako i u kojoj vremenskoj dinamici taj proces ubrzati. To sam napravila. Ne bih govorila velikim riječima, niti sam takva osoba, treba samo provoditi stvari o kojima govorim. Nećemo u svemu biti uspješni, ali upornost u izvršenju je jedino što nama nedostaje. Ne mogu ponuditi nešto što bi magično utjecalo da mi sto posto vjerujete. To će dokazati vrijeme ispred nas.'

Progovorila je i o Ini, kazavši da u Vladi u ovih sedam dana nisu donesene nikakve odluke. 'Dionički ugovor mora se poštivati. Arbitraže se moraju dovršiti, a Vlada će, kao što je rekao premijer, načiniti i definirati što mi to želimo od Ine kako bismo imali jasna polazišta u kontaktima s drugom stranom. Moje je razumijevanje da tako želimo osigurati jedinstvenost hrvatskog stava. Vrlo je važno osigurati jedinstvene stavove različitih sudionika. U svim tim aktivnostima Vlada će voditi računa o zaštiti interesa i položaja radnika u rafineriji. Svjesni smo položaja Siska', kazala je Dalić.

450483,450473,450286,450154