VELIKI UGOVOR

Dalekovodu posao na Kosovu težak 30,7 milijuna eura

12.12.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Dalekovoda Goran Brajdić, potpisao je danas s naručiteljem, tvrtkom KOSTT - Operator Sistemi, Transmisioni Dhe Tregu SH.A., Priština (operatorom prijenosnog sustava Republike Kosovo) Ugovor za izgradnju dalekovoda 400 kV Priština – Tirana (dionica Priština-granica Republike Kosovo)

Ugovor je potpisan u Njemačkoj, a ugovorena vrijednost radova iznosi 30,7 milijuna eura. Projekt je financiran sredstvima njemačke razvojne banke KfW Frankfurt. Opseg ugovorenih radova obuhvaća projektiranje, isporuku kompletne opreme i izgradnju 400 kV dalekovoda duljine 90 kilometara od Prištine do granice Republike Kosovo s Albanijom, a ugovorni rok za izvođenje radova je 24 mjeseca.

U realizaciji ovoga projekta Dalekovod će financijski pratiti Hrvatska banka za obnovu i razvoj

Izgradnju ovog, za prijenosni sustav Republike Kosovo iznimno značajnog objekta, Dalekovod je ugovorio na međunarodnom nadmetanju po procesnim pravilima KfW banke. Realizacija ovog ugovora vrlo je važna i Dalekovodu, jer će omogućiti angažiranje vlastitih kapaciteta i to u pogledu projektantskih kapaciteta, proizvodnje 3500 t čelično-rešetkaste konstrukcije stupova, proizvodnje ovjesnog i spojnog pribora te kompletnih građevinskih i montažnih radova, ugradnje stupova te montaže preko 1000 t vodiča i ostale opreme.

Radovi na projektiranju počinju odmah, zatim slijedi proizvodnja opreme, a početak građevinskih radova predviđen je početkom ljeta iduće godine.

'Iznimno sam zadovoljan potpisivanjem ovog ugovora jer je to sad već drugi veliki ugovor Dalekovoda u zadnja dva mjeseca. Također, jako me veseli da je jedna velika međunarodna banka prepoznala našu kompaniju, kompetenciju i kvalitetu, unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo u posljednjih godinu dana. Za nas je ovaj ugovor važan između ostalog i stoga što ćemo angažirati vlastite projektante, vlastitu proizvodnju, a na kraju i u potpunosti izgraditi dalekovod sa svom pripadajućom opremom', izjavio je Goran Brajdić, predsjednik uprave Dalekovoda.