izvještajno-izborni sabor

Đakiću peti mandat na čelu HVIDRA-e

16.10.2021 u 17:15

Bionic
Reading

Dosadašnji predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić izabran je u subotu po peti puta na čelo te udruge, na 21. redovnom izvještajno-izbornom saboru, a u svom je govoru poručio kako će i dalje raditi na pravnoj i socijalnoj zaštiti članstva

Pozdravljajući izaslanstva iz svih 20 županijskih organizacija HVIDR-e, HVIDRA-e Grada Zagreba, te HVIDRA-e Herceg Bosna, Đakić je naglasio da će se zalagati za zakonske izmjene u vezi usklađivanja invalidnina sukladno rastu BDP-a kao i da se ukine desetpostotno umanjenje mirovina onima koji ju stječu po starom zakonu.

Udruga se, kako je rečeno, bori i za dostatna sredstva da se organizira 26. svehrvatsko sportsko natjecanje invalida, minimalno milijun kuna, jer su iz tih sportskih igara iznjedreni paraolimpijci Kralj i Križanec u streljaštvu. Te su se igre održavale najčešće u Makarskoj te će se HVIDRA zalagati da se tamošnje državno zemljište i zapušteni prostor prenese u njihovo vlasništvo i da se sredstvima EU urede kao Centar za rehabilitaciju hrvatskih branitelja, za igre, za odmor i za duhovnu obnovu. Slična je intencija i za jedan posjed na Braču, da ga udruga može dobiti u trajno vlasništvo, a ne da plaća najam.

Nastavit će se, kako je najavljeno, organizirati i likovna kolonija, a moguće je da će se opet održati aukcija tih radova kako bi se prikupila sredstva za najpotrebitije branitelje.

Jedna od aktivnosti HVIDRA-e bit će da se braniteljima pomogne da skupe sve potrebno kako bi stekli uvjete za energetsku obnovu svojih kuća preko Fonda za zaštitu okoliša.

Snažnu poruku podrške udruzi je dao ministar Vili Beroš i drugi visoki gosti.

Beroš je pozdravio 150 izaslanika HVIDRA-e i ostale sudionike u ime premijera Andreja Plenkovića i poručio im da je njihov doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske velik, te da “bez njihove žrtve Hrvatska ne bi danas bila ponosna članica europske obitelji”.

Pozvao je članstvo da svi zajedno promoviraju cijepljenje protiv covida-19, jer će time Hrvatska biti zdravstveno sigurnija. 

“Učinimo to za Hrvatsku, za koju ste vi dali svoje zdravlje, za koju su poneki dali i svoje živote, jer Hrvatska može i mora bolje”, rekao je Beroš i poželio im puno zdravlja i sve najbolje u budućnosti.

Izaslanik potpredsjednika vlade Tome Medveda državni tajnik Špiro Janović je rekao da je HVIDRA ministarstvu velika pomoć u radu te da je to put da “zajedno učine ovu zemlju i život u njoj boljim”.

“U ovo naše današnje vrijeme treba znati da smo u Domovinskom ratu pobijedili radi zajedništva i to zajedništvo nam je potrebno i danas. Branitelj ne može biti razjedinitelj”, rekao je Janović i zahvalio im za doprinos i žrtvu u pobjedi u Domovinskom ratu.

Genaral Tihomir Kundod je u svojstvu izaslanika ministra obrane Marija Banožića rekao, govoreći o stradanjima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, da zaslužuju istinu o časnoj i pravednoj borbi za mir i slobodu, da je HVIDRA lider u tom poslanju.

“HVIDRA je značajna organizacija jer pruža potporu u rješavanju svih izazova koje život nosi. Često čujemo sintagmu da se moramo okrenuti budućnosti, ali povijest se ne smije ignorirati jer je ona svjedok vremena i svjetlo istine”, rekao je.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Nada Murganić ustvrdila je da se Hrvatski sabor u svakoj prilici trudi očuvati uspomenu na njihove zasluge i kroz izmjene zakona bori se za njihov dignitet.

Murganić je također naglasila važnost toga što su članovi HVIDRA-e aktivni u društvu i partneri mnogim institucijama u njihovu radu.

Sa skupa je poslana i poruka kako im je žao što se na njihov sabor nije odazvao nitko iz MUP-a.