STUDENTI OPET PROSVJEDOVALI

'Dajem bubreg za semestar!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2012 13:03
  • Objavljeno 02.10.2012 u 13:03
Nenad Zakošek, prosvjed, studenti

Nenad Zakošek, prosvjed, studenti

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Tridesetak studenata zagrebačkog Fakluteta političkih znanosti (FPZ) prosvjedovalo je danas ispred Fakulteta tražeći mogućnost nastavka studiranja po predbolonjskom sustavu po kojem su i upisali studij

Noseći parole 'Dajem bubreg za semestar!', 'Čovjek sam mlad, studiram uz rad!', 'Oktobarska revolucija?', studenti od Vijeća FPZ-a traže da im se za još jedan semestar produlji rok za završetak studija po predbolonjskom sustavu, a ne da im se od 31. listopada nastavak studija uvjetuje prebacivanjem na bolonjski sustav studiranja.

Dekan FPZ Nenad Zakošek novinarima je iznio stav uprave i vijeća Fakulteta da se više ne može osigurati minimum kvalitete studiranja na stari način, jer je, kao što je kazao, prošlo previše vremena i zbog toga opada razina znanja na ispitima.

Dodao je da će se zbog tog problema danas u 13 sati sastati s rektorom zagrebačkog Sveučilišta Aleksom Bjelišom

Zakošek je rekao da će studentima ponuditi prelazak na bolonjski sustav studiranja, a o financijskom aspektu te odluke se još može raspravljati.

Na primjedbu studenata da je većina fakulteta izašla u susret svojim predbolonjskim studentima, dekan FPZ-a odgovorio je da su više puta produljivali rok studiranja te da je, po informacijama iz zagrebačkog Sveučilišta, trećina fakulteta produljila rokove, a dvije trećine nisu.

'Stav fakultetskog Vijeća i moj osobni je da više nema smisla produljivati rok, a meni je jako važno kako će se o tome postaviti vodstvo Sveučilišta', kazao je Zakošek.

Studentica Ružarija Jelena Čičak kazala je da je većina fakulteta riješila problem studenata koji studiraju po predbolonjskom sustavu i produljila im rok studiranja, osim FPZ-a.

Uz to, dodala je, još ne znaju kako će se izvršiti prelazak na bolonjski sustav studiranja, jer, kako je rekla, to nije zakonski točno regulirano. 'Mi ne znamo koliko ETSC bodova imamo, što nas čeka, gdje ćemo završiti', naglasila je.

Čičak je izrazila nadu da će na današnjem sastanku sa rektorom Bjelišem, kojem će nazočiti studenti, doći do sporazuma na obostranu korist.

Napomenula je da od 130 studenata predbolonjskog sustava njih 30-ak treba položiti samo jedan ispit, njih 40-ak ima još dva ili više ispita, dok ostali imaju samo obranu diplomskog rada. Čičak je dodala da bi im prebacivanje na bolonjski sustav, uz produljenje vremena studiranja, poskupjelo i cijenu studija sa sadašnjih 1650 kuna na 4200 kuna.

Studenti su danas dekanu FPZ-a predali molbu da na dnevni red slijedeće sjednice fakultetskog vijeća uvrste njihov problem.

Studenti FPZ-a pred zgradom Fakulteta prosvjedovali su i prošli tjedan, a kako su rekli do sada nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi