ODGOVOR HRVATSKOJ

Dačić naširoko raspalio po Kovaču: Ovo je nedopustivo!

02.08.2016 u 19:12

Bionic
Reading

Srbija od Hrvatske traži odgovore, ali ih ne dobiva, a Hrvatska želi relativizaciju NDH i njezinih zločina, ustvrdio je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon što je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u ostavci Miro Kovač prozvao Srbiju da se kontinuirano slavi ratne zločince i Srbija ne surađuje s Haagom

Ako je uvjet da budemo kao Hrvatska, ne želimo u Europsku uniju, poručio je Dačić s konferencije za medije u Beogradu i kazao da Hrvati mogu biti nacisti i fašisti, ali Srbija neće dozvoliti relativizaciju zločina jer je to nedopustivo.

Pritom je opet iznio niz prozivki na račun Hrvatske kao i prethodnih dana kazavši da Hrvatska radi na reviziji zločina i njihovu pravdanju te da zločinci mogu postati sveci, a teroristi dobiti spomenike.

'U Kninu će vikati Za dom spremni!'

'Što se u Srbiji to desilo da bi izazvala ovakve reakcije? Ovo je dio hrvatske politike. Pokazuje se jasna politika Hrvatske gdje se želi relativizirati zločine u NDH', kazao je Dačić, koji je rekao da u Hrvatskoj 'neke ulice još imaju nazive po datumu osnivanja NDH', javlja N1.info

Pitao je i 'slikaju li se hrvatski ministri pored ustaških zastava, slikaju li se pred spomenikom Barišiću, ustaškom teroristu koji je ubio ambasadora?'.

'Kad je riječ o našoj politici, pokazali smo dovoljno i premijer Vučić je inzistirao i održan je sastanak s predsjednicom Hrvatske, u želji da razvijamo dobrosusjedske odnose. Hrvati mogu biti fašisti, ustaše, nacisti, što god hoće - ali negiranje zločina nad Srbima, opravdavanje zločina nad Srbima Srbija neće dozvoliti, i neće nikome dozvoliti poniženje. To je naša dužnost prema građanima Srbije i moja je dužnost da se borim protiv takve revizionističke politike', rekao je Dačić.

'Oni koji zaboravljaju povijest osuđeni su na to da je ponovno prožive. Ono što se događa s Glavašem i najavljenim sudjelovanjem Thompsona u Kninu, koji će vjerojatno i u Kninu izgovarati 'Za dom spremni!'', nabrojao je i usporedio to 'kao da netko slavi Hitlera'.

'Njemačka je za Hitlera kaže da je najveće zlo, a Hrvatska se ponosi s NDH', kaže Dačić.

Hrvatosjeci, Stepinac, Glavaš, Barešić

'Mi to, pod cijenu da nikad ne budemo članovi EU, nećemo prihvatiti. Ne vjerujem da EU može zauvijek biti gluhonijema kad je riječ o situaciji u Hrvatskoj. Njihove unutarnje stvari jesu tko će biti na vlasti, ali sve što se tiče Srbije, jer NDH nije bila samo na teritoriju današnje Hrvatske, mi nećemo nikada dozvoliti.'

Kao što smo sudili zločincima iz našeg naroda, tražimo da se svi odnose prema zločinima prema Srbima, poručio je Dačić. Ovdje, rekao je, nije riječ o izazivanju napetosti.

'Na svaki konkretan postupak dužnost mi je reagirati. Osnovni način reagiranja su note. Mi reagiramo notama. Nemamo hrvatosjeke u svojim rukama, kao što su imali neki u Drugom svjetskom ratu, a koji su nosili odore za svećenike.'

Dodao je da 'ih Hrvatska poziva da se okrenu budućnosti' i nazvao to tragikomedijom.

'Što je okrenuto ovdje budućnosti? Stepinac, Glavaš... Imate snimke gdje svima daje imena Ante. Što je to? Isto tako kao što smo ovdje bili protiv ratnih zločina, tražimo da sve države imaju takav odnos prema njima. Ovo je za nas nedopustivo pravdanje zločina i poruka je jasna - Možete ubiti Srbina i proći nekažnjeno. Čak ćete postati i svetac.'

U krajnjoj liniji, dodao je, dobit ćete spomenik.

'Kovač kaže da mi izazivamo nered i cirkus, kakav nered možemo izazvati s četiri pisma', pita se Dačić. 'Očigledno su oni mislili da će rehabilitirati sve to u tišini... Naša obaveza je da reagiramo na to. Upoznat ćemo sve, ne samo europske, već i sve svjetske službenike, i zemlje koje su bile pogođene', kaže Dačić dodajući da je Holokaust u mnogim zemljama kazneno djelo.

'Za ovo bi trebali odgovarati, a ne da oni nama drže lekciju da izazivamo nered', dodaje ministar. Rekao je da je Miro Kovač rekao da je Hrvatska članica EU-a, i dodao da se Unija temelji na antifašizmu.

'Nećemo mijenjati zakone zbog Haško suda'

Govoreći o zahtjevu Tribunala da Srbija promijeni zakon, kazao je da njega mijenja Skupština Srbije. 'Nije mi poznato da Haški tribunal može predložiti zakon. Nigdje to u svijetu nije moguće, pa nije ni u Srbiji', rekao je Dačić i dodao da je i ovaj zakon koji traže da se promijeni donesen u suradnji s Hagom i Zapadom. 'Nećemo mijenjati zakone zato što traže iz Tribunala', rekao je on.

Osvrnuo se na zakon o univerzalnoj jurisdikciji čiju izmjenu zahtjeva Hrvatska i dodao: 'Ispada da možete ubijati Srbe nekažnjeno, svi ostali moraju odgovarati. E, pa ne može.'

'Kovač treba prestati lagati svoj narod. Nigdje u stavu Europske komisije ne piše da Srbija može mijenjati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji, 11 zemalja u Europi ima taj zakon', dodao je. Hrvatska nas jedino može blokirati u bilateralnim odnosima, dodaje.