hdz-ov disident

Dabro: Banožića je Plenkoviću nametnuo Tomislav Čuljak

15.03.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Josip Dabro, kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije, koji je nedavno napustio HDZ, komentirao je u ponedjeljak ujutro istupanja članova iz HDZ-a u Slavoniji, a progovorio je i o kadroviranju unutar njegove bivše stranke

Kazao je da mu još 2013. nije bilo dozvoljeno da se kandidira za predsjednika mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

'Tada je bio veliki otpor i pritisci da se povučem. Radilo se isključivo o borbi seniorske strukture protiv mladih ljudi. Nije se dogodilo preko noći, to traje osam godina', rekao je Dabro u razgovoru za N1.

Komentirao je i neslaganja s ministrom obrane i čelnikom vukovarsko-srijemskog HDZ-a Marijom Banožićem.

'Banožića je Andreju Plenkoviću nametnuo Tomislav Čuljak. Plenković je vjerojatno vjerovao riječima da je Banožić taj koji okuplja. Pokazalo se da Banožić nema socijalnu inteligenciju u politici', kazao je Dabro prozvavši Banožića za političko nasilje s pozicije moći koje su kako je nazao nabolje iskusili djelatnici Ureda državne uprave kada je tamo došao 2017. godine.

Upitan nije li nasilništvo teška riječ kazao je da stoji da je to teška riječ.

'Mi smo kao pravni sljednik (Vukovarsko-srijemska županija) sad dobili 13 tužbi radi smjena. Možda je malo teška riječ, ali govorim u tom nekom kadrovskom smislu izgubili 13 rješenja, 13 rješenja je poništeno i ide na sud zbog takvih nekakvih metoda gdje misliš da treba biti nekakav tvoj čovjek. To je jedna mala priča. Ovo se dogodilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji da imate dvojake kriterije. Ja priznajem da sam ja na neki način izgubio od ministra Banožića, zahvaljujući i vrhu stranke i zahvaljujući svima na pozicijama', optužuje Dabro.

Govorio je i o poziciji Tomislava Čuljka u stranci.

'Tomislav Čuljak se sad malo prekombinirao. Njemu je interes uvijek bio da složi svoje ljude. Njegova mantra je – mene nema nigdje, ja se ne bavim ni s čim. Kadrovira se u toj tzv. ministarskoj šumi iz mraka. Njegov interes je uvijek od ministra, od kadrovske križaljke HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i šire', tvrdi Dabro.

Dalje je pojasnio svoje riječi kazavši da se HDZ formira u Vukovarsko-srijemskoj županiji već 20 godina na taj način.

'Ako ne dobijete blagoslov od gospodina iz šume, nema vas u političkoj križaljci i u izvršnim pozicijama članova uprave i svih drugih pozicija', naveo je HDZ-ov disident.

Dabro je pojasnio i što bi to bila “ministarska šuma”.

'To je jedan prelijep dio unutar spačvanskog bazena, na tromeđi općine Privlaka, Gradište i Otok. To je koncesija koju je dobio gospodin Čuljak, odnosno njegova tvrtka koja sad od koncesije na 30 godina od 2019. godine, a to je bilo i prije. Tamo se okuplja jedan politički milje koji odlučuje o svim smjerovima da kažem Slavonije, pogotovo Vukovarsko-srijemske županije. Nisam ja sudjelovao u toj šumi, tu su sudjelovali i dan danas lože vatru i peku slaninu gospodin Banožić i gospodin Dekanić. I zato i jesu tu gdje jesu', kazao je Dabro.

Dabro će u utrci za župana dobiti danas i potporu Miroslava Škore.

'Nije tu samo potpora Miroslava Škore, potpora je ogromnog dijela građanstva Vukovarsko-srijemske županije', smatra Dabro.

Svaki dan na desetke članove HDZ-a napušta stranku.

'Zanimljivo je što se ta situacija minimalizira, da se ne bi pokazalo da je HDZ u nekakvom problemu. Treba reći jednu stvar – car je gol i plašt je pao dolje u Vukovarsko-srijemskoj županiji po pitanju neću reći HDZ-a nego pojedinaca', kazao je Dabro.