PROPALI PREGOVORI, SELJACI GNJEVNI

'Dabogda da i Friščića isplatili kao nas!'

Bionic
Reading

Dio predstavnika seljačkih udruga napustio je sastanak s ministrom Čobankovićem, jer dogovor o isplati poticaja nije postignut

Ministar Petar Čobanković rekao je samo da 'zasada nema rješenja'.'Mi smo došli da se isplate poticaji u cijelosti', kazao je okupljenim novinarima Ivica Malnar, predstavnik seljačkih udruga Požeštine.

Malnar je rekao da im je ministar obećao da će do sutra probati naći rješenje, dodavši da će seljaci nastaviti s prosvjedima.

'Dabogda da i Friščića isplatili kao nas!'

'U Ministarstvu su vrlo brzo odbacili sve zahtjeve seljaka. U četvrtak bi razgovori trebali biti nastavljeni, pa stoga smo gospodu iz Zagreba pozvali da dođu u Slavoniju', rekao je organizator prosvjeda Dragutin Dukić.

Na pitanje nada li se možda da će sutra svanuti bolji dan koji će ipak donijeti kakvo-takvo rješenje problema, Dukić je odgovorio: 'Seljaci se više nemaju čemu nadati, neka se sada nadaju odgovorni u ministarstvu, jer mi poslije današnjeg sastanka bez rezultata nemamo namjeru odustati niti od jednog svog zahtjeva'. Da su Dukićeve riječi ozbiljne, potvrđuje i ponovna blokada prometnica, koje su u znak dobre volje, u vrijeme sastanka u ministarstvu, bile otvorene za promet.

Izjava Josipa Friščića da nije sjeo na traktor i krenuo u prosvjede jer Vlada poštuje sve što je obećala seljacima, jako je naljutila seljake, koji stoga Friščiću poručuju: 'Dabogda i tebe u Saboru isplatili ovako kako su isplatili nas seljake!', kaže Dragutin Dukić ispred prosvjednika koji već tri dana neprekidno stoje na cesti u Ferovcu u želji da skrenu pažnju na probleme hrvatskog sela, te da pokrenu s mrtve točke rješavanje nezavidne situacije u kojoj su se, zbog neisplaćenih poticaja i najavljenog smanjenja poticaja, našli seljaci. Komentar Josipa Friščića da u cijeloj priči oko aktualnih seljačkih prosvjeda netko koristi pojedine udruge za svoje političke svrhe, Dukić je nazvao čistom glupošću. 'Mi ovdje nismo iz političkih, nego iz čisto socijalnih razloga. Ne pitamo se tko je u kojoj stranci niti nam je to važno', zaključio je DUkić koji je prije 5 godina, kada su kako kaže počeli pljačkati selo, izašao iz HSS-a čije su članske iskaznice ovih dana i mnogi seljaci na prosvjedu prerezali.

Iako je seljacima u pamćenju još svježe obećanje Josipa Friščića da će upravo on prvi sjesti za traktor i predvoditi seljačke prosvjede, u ova tri dana uvjerili su se da je situacija bitno drugačija, a nakon današnjeg sastanka s premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, Friščić zasigurno više nije niti među onima koji bi bili na začelju kolone prosvjednika.

Naime, nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HSS-a premijerka Kosor je istaknula da je suradnja HSS-a i HDZ-a odlična i čvrsta, te da idu punim jedrima naprijed, no čini se da suradnja seljačke stranke i seljaka nije niti malo blistava, a umjesto punim jedrima, seljački brod svakim danom sve više 'tone, dok zvona za uzbunu zvone'.