35. GODIŠNJICA SMRTI

'Da nismo imali Tita, danas ne bi bilo Hrvatske'

07.05.2015 u 10:44

Bionic
Reading

Od smrti Josipa Broza Tita, komunističkog vođe Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i nekoć 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti', prošlo je točno 35 godina. Vatrogasne sirene kojima je cijela zemlja odjekivala svakog 4. svibnja u 15.05 sati obilježavajući trenutak Titove smrti, oglasila se i danas u isto vrijeme u njegovom rodnom Kumrovcu, gdje su komemoraciju tradicionalno održali članovi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, na čelu s predsjednikom SABH-a Franjom Habulinom

U Novom listu i Slobodnoj Dalmaciji, u rubrici Osmrtnice, u ponedjeljak su osvanula dva sjećanja na Josipa Broza Tita.

'Godine prolaze, a sjećanje na tebe ne može nestati. Ništa nije isto kao u stara vremena. Uvijek si u našim mislima i srcu. Nedostaješ nam. Najteže je bez tebe živjeti. Naše društvo s ponosom nosi tvoje ime', piše Društvo Josip Broz Tito - ogranak Zamet.

Uspomenu na Tita s ljubavlju čuvaju i u Trogiru. 'Sve što je bilo dobro otišlo je s tobom, što je više kleveta i laži ti si nama miliji i draži', poručili su trogirski antifašisti na čelu s Dragom Mindoljevićem, nekadašnjim predsjednikom splitske omladine, današnjim potpredsjednikom Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije te predsjednikom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trogira te Društva Tito Trogir.  

Mindoljević danas boravi u Rijeci, gdje su zajedno obilježeni Dan oslobođenja Rijeke i 35. godišnjica Titove smrti. 'Slavimo Tita, poštujemo ga. Da nismo imali njega na čelu antifašističkog pokreta, povijest Europe i svijeta bi se drukčije pisala. Dalmacija je dala 130.000 partizana i srušila NDH bitkama na Neretvi i Sutjesci koje su bile prekretnica na Balkanu i u Europi', ističe Mindoljević podsjećajući da je dalmatinski 8. korpus Narodnooslobodilačke vojske oslobodio ne samo Dalmaciju, već i kompletno Primorje i Trst.


'Hrvatska je prvi put sjela na svoje morske granice. Da nije bilo AVNOJ-a i ZAVNOH-a, ni Badinterova komisija ne bi imala što podijeliti. Svi ustavi civilizirane Europe, pa i hrvatski, temelje se na antifašističkim osnovama. Danas se sjećamo tih dana i borimo se da se zlo ne ponovi, ali ovo što nam spremaju i u Europi i u Lijepoj Našoj ne miriše na dobro. Rođen sam u Splitu i sramota me što se događa u mom gradu', upozorava Mindoljević dodajući da je premijer Zoran Milanović malo zakasnio s govorima poput onoga kojeg je održao nedavno u Jasenovcu.

U subotu, 23. svibnja, Mindoljević će biti u Kumrovcu, gdje će se obilježiti 'Dan mladosti - radosti'. Procjenjuje da će se ove godine tamo okupiti i do 20.000 ljudi. 'Da našoj časnoj predsjednici kažemo da nas ima', poručuje ocjenjujući da je Kolinda Grabar Kitarović micanjem Titove biste s Pantovčaka napravila veliku grešku. 'Ona od tada više nije moja predsjednica, a ja sam čovjek koji voli Hrvatsku, rodoljub.'

Predsjednica još nije odgovorila dolazi li na središnju svečanost obilježavanja Dana pobjede

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH doznajemo da će se središnja svečanost obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom održati 9. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a svoj su dolazak i govore već potvrdili predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Poziv je upućen i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, a njezin se odgovor još uvijek čeka. Na svečanosti koja će se izravno prenositi na televiziji nastupit će Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH i akademski zbor Ivan Goran Kovačić, te dramski umjetnici Dora Lipovčan Nikša Marinović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježit će se na cijelom kontinentu, a tog dana slavi se i Dan Europe. Velika obljetnica poslužila je mnogim europskim državnicima kao opravdanje zašto tog dana neće pohoditi vojnu paradu u Moskvi, no iz Ureda predsjednice tportalu nikad nije službeno odgovoreno hoće li se Kolinda Grabar Kitarović odazvati pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da sudjeluje na toj svečanosti.

U SABH-u očekuju da će predsjednica, kojoj su zbog micanja Titove biste s Pantovčaka i zbog toga što u inauguracijskom govoru uopće nije spomenula antifašizam oduzeli pokroviteljstvo nad svečanošću 9. svibnja, prihvatiti poziv da nazoči središnjoj proslavi u Lisinskom. Podsjećaju da su obilježavanju Dana pobjede tradicionalno nazočili predsjednici Ivo Josipović Stjepan Mesić, a potonji je i počasni predsjednik Saveza. No u ovom trenutku povratnu informaciju s Pantovčaka još uvijek nemaju te poručuju da kad je u pitanju zajedništvo, situacija nikad nije bila lošija.