DVIJE TREĆINE KAZNE ODSLUŽIO

Da nije počinio samoubojstvo, Praljak bi ubrzo bio na slobodi

29.11.2017 u 16:53

Bionic
Reading

Da Slobodan Praljak nije izvršio samoubojstvo popivši otrov trenutak nakon što mu je sudac Haškog suda potvrdio kaznu od 20 godina zatvora, vrlo brzo bi izašao na slobodu

Naime Praljak je s ostalom petoricom suokrivljenika otišao u Haag 5. travnja 2004. godine. Uz kratke prekide, većinu je vremena proveo u pritvoru u haškom Scheveningenu.

Koliki su ti prekidi iznosili, može potvrditi samo njegova odvjetnica Nika Pintar, koja je nedostupna, no poznato je da je šestorka najmanje jednom, i to 2007., puštena kući tijekom zimske stanke zasjedanja suda.

Kada mu je Haški sud 2012. naložio da vrati 3,3 milijuna kuna, koliko su iznosili troškovi njegove obrane na račun suda, s obzirom na to da je na početku procesa kazao da se misli braniti sam i da nema novca za odvjetnike, Praljak je poručio i da će se radije vratiti u pritvor nego ostati na privremenoj slobodi ako mora biti u kućnom pritvoru.

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

Prema tome, Praljak je bio u pritvoru oko 13 godina. S obzirom na to da je praksa Haškog suda da zatvorenike nakon dvije trećine odslužene kazne pušta na slobodu, u Praljkovom slučaju to bi bilo istovjetno vremenu koje je proveo u pritvoru.

Praljak bi dakle, da nije počinio samoubojstvo, bio vrlo brzo na slobodi. Doduše sa stigmom ratnog zločinca, što je za njega bio neprihvatljiv scenarij.

Šokantno Praljkovo ispijanje nepoznate tekućine u Haagu pratilo se i na radnim mjestima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić