'NEPRIHVATLJIVO I SKANDALOZNO'

GLAS protiv zajedničke izjave u Saboru i minute šutnje za Praljka

29.11.2017 u 16:19

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak ujutro trebao bi pročitati zajedničku izjavu Sabora vezanu uz presudu hercegovačkoj šestorki, koja bi do jutra trebala biti usuglašena među saborskim klubovima. Zaključak je to sjednice proširenog Predsjedništva sabora na kojoj je bio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. GLAS-ov Goran Beus Richembergh poručio je da njegova stranka neće sudjelovati u instrumentaliziranju Sabora

'Dok smo bili na Predsjedništvu do nas je došla vijest da je general Praljak preminuo i u ime svih nas izrazio bih sućut njegovoj obitelji. To je jedan šokantan kraj rada Haškog suda i to je jedna gorka simbolika i kada je u pitanju ova presuda', kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva.

U Saboru su, kazao je, donijeli odluku da danas više neće raditi. 'Usuglasili smo se također da trebamo biti razboriti, da trebamo biti hldne glave i da trebamo voditi računa o interesima Hrvatske ali i Hrvata koji žive u BiH. Sutra ćemo nastaviti s radom, a prije toga ću ja kao predsjednik Sabora pročitati jednu zajedničku izjavu o tome kako klubovi zastupnika gledaju na ovu presudu. Dominantan je stav, gotovo jedinstven da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da je svi zajedno odbacujemo', kazao je Jandroković.

Na sjednici Predsjedništva bio je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je zastupnike obavijestio o tome što je Vlada do sada radila i što namjerava napraviti nakon što se dobije presuda. Pritom je Jandroković spomenuo i mogućnost revizije.

'Mi smo se dogovorili da organizramo plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH, a nakon što vidimo presudu da donesemo i jednu deklaraciju o presudi', kazao je Jandroković.

Upitan kako gleda na presudu koja je u pitanje dovela i djelovanje politike Franje Tuđmana u BiH, Jandroković je kazao: 'Ova presuda nije utemeljena na povijesnim činjenicama i potpuno prešućuje i ne govori o tome koliko je Hrvatska pomogla u očivanju teritorijalnog integriteta i suverentiteta BiH. Podsjetio bi i na humanitarnu pomoć i niz potpisanih dokumenata o vojnoj suradnji.'

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

Kako doznajemo, osim izjave koja bi bila pročitana ujutro na početku saborskog zasjedanja, planirana i minuta šutnje za Slobodana Praljka. No, iako je Jandroković kazao da su se gotovo svi složili s time da se pročita zajednička izjava o presudi, neki sudionici sastanka kažu da tako nešto nije dogovoreno. U GLAS-u dapače smatraju da se time dezavuira Sabor.

'Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na sutrašnjem nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu Haaškog tribunala te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati!', napisao je GLAS-ov Goran Beus Richembergh na Facebooku.